GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tidig julafton för fågelskådare

De senaste veckorna har varit hektiska för landets fågelskådare. På kort tid har fyra fågelarter för första gången observerats i Sverige.
Skurup • Publicerad 14 november 2018 • Uppdaterad 15 november 2018
Ronny Malm har kryssat den unika Rödtrasten och har därmed sett 436 fågelarter i Sverige.
Ronny Malm har kryssat den unika Rödtrasten och har därmed sett 436 fågelarter i Sverige.Foto: M.Nishimura CC-BY SA 3.0

Rubinnäktergal, Skiffertrut, Svart buskskvätta och Rödtrast – larmen om nya arter i Sverige har duggat tätt den senaste tiden och många fågelskådare har åkt långa sträckor för att kunna sätta ett nytt kryss på sin obs-lista. Även en Kanadatrut har glidit förbi skådarnas kikare utanför Helsingborg, men den obsen har inte bekräftats, men skulle i så fall också vara en ny art i landet.

Ronny Malm från Skurup tog på onsdagen ledigt från jobbet för att kunna ta sig till Kalmar och se den unika Rödtrasten som för tillfället uppehåller sig där.

– Vi åkte klockan tre i natt. Det blev en riktigt bra dag och vi fick se rödtrasten i riktigt bra ljus, säger Ronny Malm när han är på väg tillbaka hemåt igen tolv timmar senare.

Med Rödtrasten har han nu 436 kryss på sin personliga krysslista – 300 kryss räknas som riktigt bra. Man räknar med att cirka 250 arter årligen häckar i Sverige och att ytterligare ungefär 25 arter årligen passerar till och från häckningsområden. Därutöver förekommer årligen observationer av mer eller mindre ovanliga rariteter.

Ronny Malm har skådat fågel sedan sjuårsåldern och är ute i naturen så mycket han kan. Hans främsta fynd är den svartvingade Gladan som han upptäckte i Hörte förra året.

Svartvingad glada i Hörte påsken 2017.
Svartvingad glada i Hörte påsken 2017.Foto: Ronny Malm

– Det är helt klart min största upptäckt. Det var första gången som den var dragbar i Skåne och det var ju extra speciellt eftersom det var på hemmaplan, säger Ronny Malm.

Det finns inget bra svar på varför de nya arterna har dykt upp just nu. Det spekuleras i om klimatförändringarna spelar in.

– Det är svårt att dra någon slutsats utifrån den här fynden. Det är ganska slumpartat när fåglar flyger fel på det här sättet. Däremot tror jag att man kan dra andra slutsatser av att till exempel Ägretthäger, svarthakad Buskskvätta och brandkronad Kungsfågel nu har etablerat sig som häckande arter i Sverige. Det har säkerligen med varmare temperaturer att göra.

Ronny Malm gläds nu åt sin tidiga julklapp och sitt nya kryss.

– Det är alltid kul med en ny art i landet och det är kul att det var en trast. Jag gillar trastar. De är lite svåra att hitta.

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.