Annons

Tre gripna efter explosion i Skurup

Två män i 25-årsåldern har anhållits misstänkta för att ligga bakom den explosion som inträffade i ett förråd på Rapphönestigen i Saritslövsområdet i Skurup sent på onsdagskvällen. Ytterligare en person anhölls misstänkt för stöld alternativt häleri, men släpptes efter förhör på torsdagseftermiddagen.
Skurup • Publicerad 20 mars 2014
Explosionen har skett i ett förråd och i nuläget är det oklart vad som har orsakat den.
Explosionen har skett i ett förråd och i nuläget är det oklart vad som har orsakat den.Foto: 
Foto: 
Foto: 

– Det är inget roligt att ha sådana människor mitt inne i ett bostadsområde. Här finns flera barnfamiljer och fler är på väg in. Det här kunde gått riktigt illa, säger Stefan Nilsson, ledamot i en av de samfälligheter som finns i bostadsområdet.

Den explosion som inträffade någon gång mellan 22.30 och 23.00 på onsdagskvällen var kraftig och hördes cirka 500 meter från platsen. Detonationen tryckte ut förrådsvägen och delar av innehållet kastades ut.

Annons

Närmsta granne satt och tittade på tv när den kraftiga explosionen plötsligt fick dem att hoppa till. Grannförrådet fick allvarliga skador. Familjen i grannfastigheten klarade sig dock utan fysiska skador.

Ewa-Gun Westford, informatör hos polisen i sydöstra Skåne, konstaterar att explosionen inträffade efter att de båda männen försökt öppna ett 150 kilo tungt vapenskåp. Enligt ännu så länge obekräftade uppgifter ska de gripna männen med hjälp av en skärbrännare ha försökt öppna ett stulet vapenskåp.

Exakt vad som hände är fortfarande oklart, men sannolikt antände en gnista den gastub som kopplats till brännare och explosionen var ett faktum. Ewa-Gun Westford konstaterar att man vid husrannsakan funnit både stöldgods och ett flertal vapen i fastigheten.

– Vi har varit där med bombhund och vapenhund. Vi har säkrat vissa spår, men vi behåller lite för oss själva. Fler personer kan bli inblandade i detta, säger hon.

De två 25-årige männen fick brännskador på händer och i ansiktet i samband med explosionen och fördes till en intensivvårdsavdelning för vård. Polisen höll förhör med männen men de ville inte medverka i utredningen. Båda anhölls därefter misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.

Enligt vittnesuppgifter ska också cannabis ha funnits med i det beslag som gjordes vid nattens husrannsakan.

Polisens utredning fortsätter och man vill bland annat få reda på vems vapen det är och hur det har hamnat där.

Taner Caliskan
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons