Trerätters när eleverna gjorde egen lunch
Att laga en trerättersmeny kräver ganska mycket. Det erfor barnen i spåret Havret på Slimmingeby skola när de i går avslutade hemkunskapen för terminen med en festmiddag.
– Hur många tycker det varit jobbigt att laga mat, frågade läraren Christer Erlandsson.
Efter ett tag var rätt många händer i luften.
– Tänk då på era föräldrar som måste laga mat varje dag.
På menyn stod kycklingsoppa, hackad fläskkotlett med grönsaker, sås och potatis samt glass med fruktsallad som avslutning.
Allt utom köttet ordnade eleverna själva.
Matilda Johansson, Linn Christensen och Katja Hansson hjälptes åt att göra förrätten.
Matilda Johansson tillhör dem som inte tycker att matlagning är jätteroligt.
– Det är roligare att göra sockerkaka och kladdkaka.
Hon brukar dock hjälpa till hemma med både potatis och grönsaker.
I det här fallet är kycklingsoppan i pulverform vilket gör att det mest handlar om att mäta upp vatten och vispa ner pulvret.
Vid spisen står också Simon Steinbichler Jönsson och håller koll på potatisen.
– Vi har skalat 101 potatisar. Det är 31 som ska äta så det blir tre per man och så några extra. Både han och kompisarna Mikael Jönsson och Torbjörn Persson tror att dagens lunch blir godare än den de brukar få på skolan.
Inne i salen har det dukats långbord. Först serveras soppan och Jack Bratt tycker att spårkamraterna lyckats bra i köket.
Även om han också brukar hjälpa till hemma tycker han att det är roligare att äta än att laga maten.
– En dag i veckan hjälper jag till. Det kan vara att skala potatis eller något sånt.
Undervisningen i hemkunskap innehåller lite av varje som kan vara bra att veta och kunna. Christer Erlandsson berättar att de under året förutom matlagning också lärt om hushållsekonomi, sko- och fönsterputsning samt bakat scones och gjort äggtoddy.p
Matz Jönsson
z Jönsson