Annons

Tummen upp för bredband i Skurup

Ska Skurups kommun ingå i det så kallade BAS-projektet, "Bredband för alla i Skåne"? Den frågan kommer att tas upp i kommunstyrelsen men från tjänstemannahåll ställer man sig redan positiv till ett deltagande.
Skurup • Publicerad 13 mars 2003

BAS-projektet skulle innebära att ett bredbandsnät byggs ut till alla orter i kommunen med minst 200 invånare. Bakom projektet står Region Skåne och Kommunförbundet Skåne och alla kommuner i Skåne erbjuds att delta. För Skurups del skulle projektet innebära en utgift på omkring 340 000 kronor. 30 procent av totalkostnaderna, det vill säga 2,04 miljoner kronor, finansieras via statsbidrag och resten är det tänkt att framtida nätleverantörer själva ska stå för. Ett gemensamt bolag för alla deltagande kommuner i Skåne ska stå bakom bredbandsnätet. Hur nätet sedan används är inget kommunerna ansvarar för. - Det finns inga kommunala åtaganden att bygga ut finmaskigare nät. Det blir i så fall rent frivilliga åtaganden för kommunen, säger kommunjurist Bengt Hagberg. Om bredbandsnätet ska dras in i hushåll eller till olika kommunala verksamheter är alltså upp till leverantörerna på marknaden eller de enskilda kommunerna att avgöra. Företaget Teleservice Bredband Skåne AB fortsätter samtidigt med sina planer att bygga ut sitt nät i kommunen. Företaget erbjuder trådlöst bredband och hyr sedan tidigare in sig på en av kommunens master i Rydsgård. Nu vill man hyra plats även i en mast i Skivarp och man håller dessutom på att leta efter en lämplig plats för en mast i Abbekås. Enligt Bengt Hagberg krockar inte dessa planer med Bas-projektet. Snarare kompletterar de varandra. - Får man in privata aktörer ska de givetvis kunna utnyttja de här näten. Frågan om Bas-projektet ska upp på kommunstyrelsens sammanträde i april men Bengt Hagberg ser positivt på . - Den här möjligheten ges nu och den kommer givetvis inte tillbaka. Från tjänstemannahåll är det vårt förslag att man ska gå in i detta. Men Teleservice vd och ägare Claes Andersson är inte lika odelat positiv. - Det är lite för tidigt att svara på ännu. Men det är lite att åsidosätta den fria konkurrensen att man går in med statliga medel till en aktör som bygger ut nätet. Men det kan gynna oss också eftersom man får ut kapacitet till byarna som vi sedan kan använda för att sprida det vidare till abonnenterna, säger Claes Andersson. Samtidigt håller byalagen i kommunen på att titta på hur man kan få ut bredband till hushållen. Byalagsrådet har kontakt med företaget Cut the Wire som tittar på möjligheten med så kallad radio-lan. Roland Persson i byalagsrådet menar att det viktigaste är att få ut bredband till byarna. Hur det går till är inte avgörande. - Vi är glada hur det än går men vi ser det som väldigt angeläget. Ska man få någon människa att flytta ut på landet så behövs det bredband, säger Roland Persson.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons