Annons

Utbyggd E65 ska ta bort tung trafik från kustvägen

Det måste bli svårare för den tunga trafiken att köra längs med kustvägen. Det konstaterar stadsarkitekt Robert Werner i remissvar till både Vägverket och Region Skåne.
Skurup • Publicerad 10 mars 2003

Han konstaterar att andelen lastbilar på väg 9 ökat väsentligt under de senaste åren och att de inblandade instanserna nu måste arbeta för att förmå förarna som ska från Trelleborg till Ystad att i stället välja E65. Han pekar därför också på behovet av att ta in informationsåtgärder, hastighetsdämpningar och annat som försvårar för genomfartstrafiken i de olika planer för infrastrukturen som nu är ute på remiss. Ytterligare ett sätt att stimulera den tunga trafiken att välja E65 är enligt Robert Werner att bygga ut vägen ytterligare. Fortfarande har inget hänt med avsnittet runt avfarten till Sturup. Ur säkerhetssynpunkt anser han att en vidare utbyggnad ska genomföras relativt fort. Bara under senaste året har ett flertal olyckor inträffat på sträckan Börringe - Svedala. På nytt tas också frågan om påfarten till E65 vid Sandåkra upp. Det gäller då situationen med att det bara finns en fil i riktning mot Ystad. Något som gör det svårt både att köra av och på E65 vid Sandåkra. Kommunen ser helst att avsnittet byggs ut under de närmaste åren. Tekniske chefen Bo Svensson säger att de påtalat förhållandena för Vägverket vid ett flertal tillfällen. - De är inte obekanta med hur det ser ut på platsen. Men vi är också medvetna om att det krävs en utbyggnad av bron för att bredda vägen. I och med uppsättandet av mitträcke på sträckan går det inte att köra om ett fordon som kör ut från påfarten. Något som framför allt i början väckte mycket kritik. - På senare tid är det inte så många som hört av sig. Men det beror nog på att många förare vant sig vid förhållandena. På sikt påpekas också behovet av att göra planskilda korsningar på E65 väster om samhället. I dagsläget har hastigheten sänkts från 90 till 70 kilometer i timmen vid korsningarna men eftersom få förare går ner i fart föreslås vägarna i stället separeras. Något som Robert Werner även tror kan hjälpa till att göra E65 mer attraktivt för dem som i dag färdas på kustvägen. Remissvaren ska behandlas på kommunstyrelsens möte i morgon.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons