Vågade konster på vattnet

Till sommaren hoppas Peter Forslin kunna erbjuda uthyrning av vindsurfingbrädor vid Mossbystrand. En ansökan för att sätta upp en container vid Kustvägen att ha materialet i lämnas snart in.
Skurup • Publicerad 6 maj 2012
Det finns många sätt att roa sig på vattnet. Under söndagen gavs allmänheten möjlighet att informera sig om flera stycken. Andreas och Jonathan Olofsson drog i väg ut från strand.Foto: Sprisse Nilsson
Det finns många sätt att roa sig på vattnet. Under söndagen gavs allmänheten möjlighet att informera sig om flera stycken. Andreas och Jonathan Olofsson drog i väg ut från strand.Foto: Sprisse NilssonFoto: Sprisse Nilsson
Paul Levin tittar över utrustningen till Andreas och Jonathan Olofsson. I bakgrunden syns de stora drakarna som används vid kitesurfing.
Paul Levin tittar över utrustningen till Andreas och Jonathan Olofsson. I bakgrunden syns de stora drakarna som används vid kitesurfing.Foto: 
Rätt inställning är ett måste för att stå så bra som möjligt på brädan.
Rätt inställning är ett måste för att stå så bra som möjligt på brädan.Foto: 

På 1980-talet var vindsurfing populärt. Då fanns också en klubb i Abbekås som hade stuga nere vid vattnet. Men trenden gick ur tiden och efter ett tag skänktes de överblivna grejerna till en förening i Ystad.

Men finns bara intresset kan Skurup på nytt få en egen förening.

Peter Forslin säger att han under den här sommaren, under förutsättning att han får tillstånd att placera ut containern, kommer att erbjuda uthyrning och utbildning i sitt eget företags regi.

Infarten till Mossbylund

– Men visst kan det sluta med att det blir en egen förening eller en del av Abbekås aquatics.

Tanken är att containern ska placeras i närheten av infarten till Mossbylund. Peter Forslin vill i så fall att surfarna ska hålla till inne i viken vilket är en bit från stranden där flest badar.

– Vi kommer då även att märka ut en ränna inom vilken vindsurfarna får hålla till.

Peter Forslin, som driver butiken Southcoast Sweden, gav i går allmänheten en möjlighet prova på att surfa vid Mossbystrand.

På frammarsch är kitesurfing, även kallad draksurfing.

Instruktören Paul Levin säger att det är lättare än det ser ut.

– Det är som att flyga drake fast en nivå till. Många fixar det redan efter en dags kurs.

Draken gör det lättare att hålla balansen eftersom den håller en uppe.

Maria Sällberg
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.