Vandaler har krossat flera fönster vid kyrkan

Den senaste tiden har ett tiotal glasrutor slagits sönder på såväl församlingshem som kyrka i Skivarp. Och i påskhelgen var det dags igen.– Det finns nog föräldrar i byn som borde ha bättre koll på vad deras barn sysslar med på kvällarna, slår kyrkogårdschef Per Malm fast.
Skurup • Publicerad 2 april 2013
Hål i rutorna och provisoriska lagningar med glasbitar och silikon vittnar om vandalernas framfart vid kyrkan.
Hål i rutorna och provisoriska lagningar med glasbitar och silikon vittnar om vandalernas framfart vid kyrkan.Foto: 
”Jäkligt tråkigt och meningslöst”, så tycker kyrkogårdschefen Per Malm om den senaste tidens skadegörelse vid Skivarps kyrka och församlingshem.
”Jäkligt tråkigt och meningslöst”, så tycker kyrkogårdschefen Per Malm om den senaste tidens skadegörelse vid Skivarps kyrka och församlingshem.Foto: Mark Hanlon

När kyrkovaktmästarna tog rundan runt kyrkogården på tisdagsmorgonen insåg de snart att området under den gångna påskhelgen åter haft besök av vandaler. Den här gången har gavelfönstret på församlingshemmets andra våning slagits i kras.

– Vi gissar att de stått uppe vid kyrkogårdsmuren och kastat cementklumpar över till huset, säger Per Malm.

Fönstret har nu lagats provisoriskt med hjälp av en träskiva. På själva kyrkan har man i stället använt glasbitar och silikon för att täppa till hålen, som bara tycks bli fler och fler.

– Det är inte snyggt, men det är det enda vi kan göra just nu. Det är ju för kallt för att kitta om och byta rutorna, säger Per Malm.

Stora fönsterpartier

För kyrkans del är det flera av de mindre rutorna i de stora fönsterpartierna som den senaste tiden en efter en slagits sönder. Två av dem krossades förra helgen.

Det handlar mestadels om runda hål och därtill sprickbildningar, troligtvis orsakade av stenar. På något ställe har vandalerna gått så våldsamt fram att inte enbart det yttre glaset gett med sig, utan även det inre.

– Som tur är har det inte skett vid de gamla blyfönstren, vilket vore en katastrof. Men även det här är såklart helt onödigt. Det är ju gamla fina fönster, säger Per Malm.

Varje fönsterkrossning polisanmäls och Per Malm poängterar att om någon tas fast kommer man att bunta ihop anmälningarna, hålla personen ansvarig och utkräva skadestånd.

Förmodligen ett gäng

– Det är förmodligen ett gäng ungar som ligger bakom, och de behöver förstå allvaret i situationen, säger Per Malm.

Dessutom kostar skadegörelsen kyrkan en massa pengar, som efter hand får plockas ur församlingens reparationskassa.

– De pengarna hade kunnat användas till betydligt bättre saker. Och vi kyrkovaktmästare som får reparera och fixa hade kunnat använda tiden till annat, säger Per Malm.

Extra runda

Som ett försök att få slut på buset har man nu bett polisen ta en extra runda förbi kyrkan och församlingshemmet på helgerna. Dessutom höjer Per Malm ett varningens finger åt de föräldrar som inte har koll på vad deras barn pysslar med ute i byn på kvällarna.

– Lite bättre uppsikt hade inte skadat.

Och det är inte bara församlingshem och kyrka som är utsatt för skadegörelse. Även vid Mölleskolan har vid samma tillfällen sönderslagna rutor och skyltar rapporterats. Senast under påskhelgen revs ett snöstaket ner från taket, ett plastskydd till en kortläsare förstördes och det eldades vid några av bänkarna.

Enligt Sten Malmquist på polisen i Skurup handlar det sannolikt om samma ungdomsgäng som ligger bakom de olika fallen av vandalisering i centrala Skivarp.

– Sådant här kommer och går. Förmodligen har vi nu en liten grupp som roar sig med att förstöra på det här sättet, säger han.

Då några nattvandrare inte längre existerar i Skivarp vill också Malmquist uppmana föräldrar att själva gå ut och ta en runda i byn på kvällarna.

– Som föräldrar är det bra att hjälpas åt att hålla koll. Mycket annat finns inte att göra åt den här typen av skadegörelse, säger han.

Maria Sällberg
Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.