Vårdjobb för unga även i sommar

Även i år hoppas Skurups kommun kunna locka ungdomar mellan 15 och 17 år att sommarjobba kommunalt. Framför allt är det inom vården och omsorgen som den stora personalbristen finns.
Skurup • Publicerad 7 mars 2002

Och en jämn könsfördelning har hög prioritet. Förhoppningen är att kunna skrapa ihop i alla fall 3-4 killar till vården, ungefär som förra året. Arbetet som kommunen erbjuder till sommarlovslediga skolungdomar är uppdelat i tre stycken treveckorsperioder, ungefär åtta timmar om dagen. Man räknar med att kunna sysselsätta 35 ungdomar, 21 inom vården och 14 inom andra delar av förvaltningen. Framför allt syftar feriearbetet till att de unga ska få upp ögonen för de aktuella yrkena. - Det råder alltid brist på vårdpersonal, och det här är ett sätt för oss att ge ungdomarna en bild av och en inblick i hur det fungerar i vården, säger Birgitta Persson, löneassistent på kommunens personalavdelning. Förhoppningen att kunna locka unga till vården och omsorgen i framtiden handlar inte bara om att täcka behovet av undersköterskor och sjuksköterskor, enligt Birgitta Persson. Kanske får någon även lust att studera till läkare, terapeut, kurator och så vidare. För de som blir antagna till sommarjobben väntar också löneförhöjning. Förra årets feriearbetare tjänade 33 kronor i timmen. Den timlönen ska vara högre i år. Hur mycket högre är dock ännu inte bestämt. - Nej, det håller vi på och diskuterar med grannkommunerna och facket just nu, säger Birgitta Persson. Förutom de kommunala platserna vill kommunen också gärna kunna erbjuda ungdomar sommarjobb i det privata näringslivet i Skurup. Därför eftersöker nu kommunen företagare som kan tänkas behöva hjälp av unga under sommaren.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.