Vemmenhögskören firar halvt sekel

Det var före tv, månlandningar och Internet. Före Vietnamkrig och skotten i Dallas. Det var samtidigt som en okänd Elvis Presley gick in i en studio för sin första inspelning.
Skurup • Publicerad 8 april 2004
BILD: MATZ JÖNSSON
BILD: MATZ JÖNSSONFoto: 

ABF-kören hade funnits några år men av orsaker som fallit i glömska upplöstes den. Flera av medlemmarna ville emellertid fortsätta sjunga och så bildades Vemmenhögs sångkör. Det var hösten 1954 och körens första ledare blev Margit Ekeroth. Repetitionerna genomfördes i dåvarande Folkets hus i Skivarp, numera Ågården. Redan från början fördes mycket noga dokumentation om sångerna på repertoaren, alla framträdanden och vilka som varit medlemmar. Något som inte minst gläder Anders Bergman som sitter med i körens festkommitté inför 50-årsfirandet. - Först tänkte jag att det är typiskt Sverige. Så fort två personer ska göra något bildar de en förening. Men det är tur att man varit noga med att skriva ner allt. Annars hade det inte funnits några spår kvar. För närvarande håller han på att sammanställa en skrift om körens historia och alla dagens drygt 20 medlemmar har uppmanats att nedteckna sina minnen av verksamheten. Anders Bergman är förvånad över hur mycket Vemmenhögskören överlevt. Inte minst med tanke på utvecklingen av Skivarp som samhälle. - Då var det en central by med sockerbruk. Kommunikationerna var långtifrån så utbyggda som i dag. Men trots allt som hänt har kören bestått. Mycket tror han kan tillskrivas att kören under mesta delen av tiden haft starka ledare. Valle Waldemarson och Jan Andersson är två namn som många nämner. I dag är det Gun-Britt Dahl som är musikalisk guide. Ordförande Tommie Nilsson har varit med i 19 år. Men han har inte glömt sitt första framträdande med kören. - Mitt i en av sångerna blev det plötsligt helt tyst. Men det finns också många fina minnen från framträdanden i samband med jul- och valborgsfirande. Christer Persson har varit med ungefär lika länge. Han berättar om gånger de sjungit på Svaneholms slott, i Rosengård i Malmö och på sjukhuskapellet i Lund. Och så när de sjungit för varandra. - Det står i stadgarna att den medlem som fyller 50 år ska uppvaktas med sång av de övriga. Jag blev själv väldigt glad när alla kom till mitt firande. Margareta Edlund tillhör de senast tillkomna medlemmarna. - Egentligen har jag känt till Vemmenhögskören under lång tid men det var inte förrän jag fick en direkt fråga som jag gick med tillsammans med min man. Sedan i höstas har kören repeterat inför firandet på Skivarps Gästis den 22 maj. Då blir de också ackompanjerade av Wemmenhögs musikanter. Konserten ska täcka in sånger från alla 50 åren. Som avslutning blir det en nyskriven melodi av Lotta Bergil kallad Mot Mossby. - Hon har skrivit ett arrangemang för alla stämmor och det blir första gången det framförs, berättar Anders Bergman. Till jubileet ska kören förhoppningsvis också bevisa att den följt med sin tid. - Vi har utrymme till en hemsida på Internet men inget på den. Det ska vi försöka ändra på.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.