Annons

"Vi vill inte ha en 60 meter hög mast här"

Att 3G-mastens placering flyttats några hundra meter gör ingen gladare på Tingbacken. Människorna där vill behålla sin enda promenadväg som den är. "Vi har ingen annanstans att gå", säger Jessie Ekström.
Skurup • Publicerad 12 januari 2005
Jessie Ekström, Maygun Bouvin, Gabbie och Evelina Ekström och Nils-Erik Holmdal ute på promenad. BILD: CHRiSTOPHER LEMBKEFoto: 

Den har pågått ett tag nu, historien om 3G-masten som ett telecomföretag vill montera upp på Tingbacken, söder om Västra Vemmenhög. Förra veckan överklagade fastighetsägaren bygglovet till länsstyrelsen och nu gör de berörda grannarna samma sak för att slippa få den 60 meter höga masten i sin närhet.

Jessie Ekström bor här med sin make och fyra barn sedan fem år tillbaka.

Annons

– Det är skamligt att man inte frågat de berörda parterna innan man ansöker om bygglov. De gjorde det inte den första gången och inte nu heller, säger hon.

Den placering av masten som Jessie och hennes grannar nu överklagar, ligger några meter bredvid Torsbovägen, en smal grusväg som går mellan Tingbacken och Torsbo. Där brukar Jessie Ekström ofta brukar promenera tillsammans med Maygyn Bouvin.

– Det är ju den enda promenadvägen vi har här på Tingbacken. 101:an är ju så hårt trafikerad att ingen vågar gå där, berättar Maygun Bouvin som bott här sedan 1988. Motståndet mot masten är kompakt i byn. När Jessie och Maygun tidigare i höstas drog i gång en namninsamling mot 3G-masten var det inte svårt att få folk att skriva på. En av orsakerna till detta är, enligt Jessie Ekström och Maygun Bouvin, att alla på Tingbacken använder Torsbovägen.

– Jag har sett hur alla traktens barn lärt sig cykla och köra moped på Torsbovägen. Och de vuxna njuter av utsikten på promenader här, säger Maygun Bouvin.

– Blir masten av kommer jag inte att våga köpa cyklar till mina barn, säger Jessie Ekström. Först kommer det ju att vara väldigt trafikerat här i samband med att man bygger masten. Och sedan vet man ju inte vilka risker strålningen innebär. Var ska mina och andras barn då vara?

Christopher Lembke

västra Vemmenhög
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons