Annons

Vill ha ekonomisk kalkyl för Anna

Vad kostar det egentligen att bygga ut kommunens äldreboende med 33 platser? Den frågan vill de borgerliga partierna i kommunen ha svar på.
Skurup • Publicerad 10 mars 2003

Vid måndagens möte med beredningen för vård och omsorg drev de med knapp majoritet igenom att de ekonomiska konsekvenserna av olika alternativ för äldreboende ska utredas. I december förra året tog dåvarande socialnämnden ett beslut om hur äldreboendet ska byggas ut i kommunen. Då var man enig över blockgränserna om en prioriteringsordning men sedan de nya politikerna tillträtt vid årsskiftet har oenighet uppstått. Gårdagens beslut innebär att man föreslår kommunfullmäktige att beredningen gör en kostnadskalkyl för utbyggnad av Anna liksom för ett alternativ med 11 platser i Skivarp och 22 på Lillgården eller Bruksgården. Utredningen föreslås få kosta 100 000 kronor. Beredningen kommer även att föreslå fullmäktige att ordna ett medborgarmöte och att pensionärsrådet får yttra sig innan beslutet går till fullmäktige. - Jag är nöjd att vi fick igenom det här förslaget och jag tror inte att det innebär att vi skjuter byggandet på framtiden, menade Ove Oscarsson (m) efter mötet. Lena Wigholm Lindberg, ledare för den socialdemokratiska gruppen, var dock bekymrad över beslutet. - Vi har inte råd med det här. De borgerliga tror att de ska spara pengar men i själva verket blir det precis tvärtom. Jag förlitar mig på att de förra politikerna i socialnämnden har tänkt igenom de ekonomiska konsekvenserna. Beslutet föregicks av en lång debatt där de borgerliga ifrågasatte varför det inte fanns någon prislapp på äldreboendet i kvarteret Anna. - Själv skulle jag aldrig bygga ett hus utan att fråga vad det kostar, ansåg Marika Olsson (kv) som gång på gång återkom till att underlaget för beslutet var otillräckligt. Hon krävde även att man ska utföra en human konsekvensutredning av de olika boendealternativen, något som fogades till de borgerligas förslag. Något svar på om det finns en ekonomisk kalkyl eller inte kunde de socialdemokratiska ledamöterna inte ge. Men de ansåg att om man inte börjar projektera och bygga redan nu är risken stor att kostnaden skjuter i höjden. - Om det här dras i långbänk kan vi försena bygget ett år. Det innebär också att kommunen kan hotas av vite på grund av att det inte finns tillräckligt med LSS-platser och att vi får betala för extra vårddagar på lasarettet i Ystad, påpekade Inger Sandner (s). I omröstning fick de fyra borgerliga partirepresentanterna stöd av kommunens väl och vann med fem röster mot fyra. Beslut togs även om att omedelbart justera protokollet för att göra det möjligt att behandla frågan på kommunstyrelsens möte på onsdag.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons