Annons

Vill skapa en bättre fritid

Föreningar i Rydsgård gör nu gemensam sak för att ordna aktiviteter för byns ungdomar. Första arrangemanget kan bli en föreningsdag i vår.
Skurup • Publicerad 31 januari 2005

Under fjoråret var det stundtals problem med bland annat skadegörelse i Rydsgård.

För att försöka får en ändring till stånd och aktivera ungdomar besöktes byn av Diabaté Dialy Mory, mer känd som Dallas, som har erfarenhet av arbete med ungdomar på Rosengård i Malmö.

Annons

Efter det har inte mycket hänt men i förra veckan samlades företrädare för ett flertal föreningar för att diskutera igenom vad som kan göras.

Deltog gjorde Rydsgårds byalag, PRO, Bygdegårdsföreningen Rydsgårdshus, scouterna, Rydsgårds AIF, Trunnerups skytteförening, skolan, föräldraföreningar och Villie församling. Byalagets Martin Gullberg tycker att det var ett bra möte.

– Det handlar om att vara kreativa tillsammans. Ett nytt möte är bestämt och preliminärt blir vår första aktivitet en föreningsdag i byn i slutet av april.

Martin Gullberg säger att det på mötet nämndes en rad goda idéer som alla kan bli verklighet framöver.

– Kyrkan sa att de kunde hjälpa till med musik, PRO diskuterade att hitta personer som kan fungera som klassmorfar eller läsa sagor för de mindre barnen.

Byalaget brukar anordna en gökotta vilket skulle kunna föranleda ett naturtema inom skolan.Med mera.

Många av förslagen vänder sig främst till de yngre barnen men Martin Gullberg säger att det även ska bli något för dem som är runt 15 år.

– Vi ska visa upp oss även för dem och peka på att det finns roliga aktiviteter.

Än så länge har inte ungdomarna själva deltagit i diskussionerna men det kommer i ett senare skede.

– Det krävs ett engagemang även från ungdomarna. Vi ska inte bara komma och servera en lösning.

Annons

Något som också framhölls av Dallas under hans besök. Tron på att lyckas är stor och Martin Gullberg påpekar att mycket startade i samband med kampen för att komma undan trångboddheten på Rydsgårdsskolan.

Då gällde det att eleverna även skulle få tillgång till den före detta tandläkarlokalen. Något som nu åtminstone skett till viss del.

– I samband med det arbetet föddes något i byn. Vi märkta att vi var starka tillsammans.

Och det är den känslan som Martin Gullberg nu tycker det är viktigt att bygga vidare på.

– Dels lär vi känna varandra bättre i de olika föreningarna, dels kan vi hjälpas åt att ta fram plattformar och verktyg för att göra det bättre för de unga i byn.

På senare tid har det varit lugnare i Rydsgård. Antalet fall av skadegörelse har inte varit lika många.

Matz Jönsson

0411 - 55 79 01

matz.jonsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons