Villa kan byggas vid gravhög

En man från Stockholm funderar på att stycka av en tomt och bygga ett hus intill bronsåldersgravarna Kumlahögarna vid Mossbystrand.
Skurup • Publicerad 18 oktober 2007
Gravhögen ligger strax norr om kustvägen med havet nedanför. Fastigheten intill hade förmodligen inte fått byggas i dag enligt länsstyrelsen, om man prövat ärendet. bild: sprisse nilsson
Gravhögen ligger strax norr om kustvägen med havet nedanför. Fastigheten intill hade förmodligen inte fått byggas i dag enligt länsstyrelsen, om man prövat ärendet. bild: sprisse nilssonFoto: 

Han har skrivit till länsstyrelsen och frågat om vilka regler som gäller.

Fastigheten ligger både söder och norr om Kustvägen.

– Söder om vägen är det byggnadsförbud, skriver mannen till länsstyrelsen. Så den mark som är aktuell för bebyggelse är norr om Kustvägen.

På fastigheten ligger en stor gravhög och alldeles intill resterna av en stenåldersboplats. Mannen vill nu veta om det är möjligt att bygga där överhuvudtaget och hur stort ett skyddsavstånd ska vara. – Gravhögen är från äldre bronsåldern, cirka 1 500-1 000 år före kristus, berättar Sven Nerius på länsstyrelsens kultur och miljöavdelning.

Han menar att gravhögar har ett stort värde i landskapet och att man avgör från fall till fall om någon exploatering kan tillåtas.

– Stenåldersboplatsen syns inte men har ett vetenskapligt värde, säger Sven Nerius.

Alldeles öster om gravhögen som är 3,5 meter hög och omkring 25 meter i diameter finns redan ett hus.

– Hade vi prövat det i dag så hade det nog blivit nej, menar han.

Gravhögen ligger i norra delen av fastigheten och cirka 100 meter från Kustvägen.

– Rent generellt kan jag säga att ska det byggas måste det bli utmed vägen där de andra husen ligger, menar Sven Nerius. Men han betonar att inget är ännu bestämt och att länsstyrelsen kanske gör ett besök på platsen för att bilda sig en uppfattning.

– Gravhögar är viktiga i slättlandskapet och ett tydligt bevis på att trakten varit ett odlingslandskap under lång tid, säger Sven Nerius.

Stadsarkitekt Robert Werner kan inte ge några besked om hur kommunen ställer sig till en nybyggnation.

– Ví håller på med en översiktsplan för området där det kommer att framgå vilka restriktioner som ska gälla och var det är lämpligt att bygga, säger han.

Gravhögen har undersökt på 1920-talet. Då grävde Folke Hansen ut högen. Han fann bland annat ett dolkblad av flinta och benredskap tillverkat av ett skulderblad från ett större däggdjur.

Gert Ljungqvist

0411-55 79 06

gert.ljungqvist@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.