Annons

Vindens vänner höjer sina röster

I höst går skurupsborna till folkomröstning i frågan om vindkraftparkens vara eller icke vara. Nej-sidans röster har hörts tydligt i debatten men nu vill s-politikern Erik Renfors höja ja-sidans volym.
Skurup • Publicerad 2 augusti 2002

Vindens vänner hade sitt första möte i Skurups folkets park i torsdags kväll. - Det var väl en 15 stycken ungefär. Inte så många men väldigt engagerade, säger Erik Renfors. Kommunen erbjuder bara en kanal för spridningen av budskapen för eller emot vindkraftparken utanför kusten. På ett A-4 ark som ska skickas ut till hushållen används tre fjärdedelar till att förklara hur själva röstningen går till. Resten av utrymmet får ja- och nej-sidan dela på. Båda anser att detta är för lite och ja-sidan kommer nu att satsa hårt, både på informationsmöten och utskick. - Vi kommer även att diskutera andra möjligheter i den nya styrelsen. Vi måste få ut budskapet att det viktigaste just nu är att trygga vår framtida energiförsörjning. Och inte ens nej-sidan är ju emot vindkraften. De vill bara inte att det ska byggas precis där de bor. Ett mycket vanligt fenomen, säger Erik Renfors. Greenpeace deltog också på mötet men underströk att de inte har för avsikt att gå med i Vindens vänner utan kommer att stå vid sidan om och stötta organisationen. - De har en stor kunskapsbank som vi kan få nytta av. Till exempel då det gäller argumentering och fakta kring vindkraftverkens miljöpåverkan, säger Erik Renfors. Men inte ens efter folkomröstningen i höst kommer resultatet av informationskampanjen att kunna avläsas. - Jag hoppas och tror att folk ser saken på samma sätt som vi i Vindens vänner men inga förundersökningar har gjorts så vem vet hur mycket vi kommer att påverka, säger Erik Renfors.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons