Vindkraftsmöte lockade för många

Intresset för att debattera vindkraft är stort. Så kan det åtminstone synas efter det att mötet i går kväll om en projekterad vindkraftpark till havs utanför sydkusten lockade så mycket folk att lokalen, Mossbylunds gård, inte räckte till.
Skurup • Publicerad 11 januari 2002

Redan tio minuter innan mötet var det fullt och intresserade fortsatte att strömma till även efter klockan 19 då mötet skulle startat.

Mikael Jacobsson, VD för företaget Airicole, som utför projekteringen lyckades efter viss palaver komma överens med åhörarna om att boka tid för ett nytt möte i stället.

Dock beslöts att ge information ändå till dem som fått plats. Detta utan att det skulle räknas som det officiella mötet.

Men längre än till några meningar om företaget Airicoles bakgrund kom aldrig Mikael Jacobsson förrän några av dem som fick vända i dörren började protestera. Beslut togs då om att helt ställa in informationen.

- Jag har aldrig varit med om att det kommit så mycket folk till ett första möte om en planerad utbyggnad, konstaterade Hans Ohlsson, chef för projektutveckling på Airicole.

Att intresset var stort hade han dock märkt redan innan i går kväll. Många har ringt till företaget och velat ha information om planerna på en vindkraftpark till havs utanför Abbekås.

Magnus Larsson och Roland Svensson, båda fiskare som utnyttjar de aktuella vattnen, tillhörde dem som inte fick plats.

- Det är dåligt att boka en lokal som inte räcker till fler. De borde väl begripa att det kommer mycket folk när det handlar om vindkraft, ansåg Magnus Larsson.

Beträffande själva placeringen av verken, vilka Airicole nu till antalet preciserar till 28, så anser Roland Svensson att de kommer att förstöra fiskemöjligheten.

- Det är precis där vi fiskar torsk. Ålen kommer också att försvinna med tanke på alla kablar som måste läggas ner.

Slutet blev att ett nytt möte bestämdes till den 10 januari klockan 19. Var det ska hållas kommer att meddelas senare.

En given förutsättning är dock att det måste rymma mer än de 85 platser som i går kväll snabbt besattes på Mossbylund.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.