Annons

When in Europe don't miss a book about Skurup

Alla har en relation till den välkända sloganen. Det märktes om inte annat på releasefesten för YA–medarbetarnas nya bok om Skurups rikskända fras. På Svaneholms slott bjöds vänner, kollegor och andra intresserade in för att läsa om en kommunslogans underbara resa.
Skurup • Publicerad 17 oktober 2018 • Uppdaterad 18 oktober 2018
YA:s Skurupsreportrar Katarina Ström Melvinger och Annika Thunell firade släppet av sin bok om Skurup och dess kända slogan.
YA:s Skurupsreportrar Katarina Ström Melvinger och Annika Thunell firade släppet av sin bok om Skurup och dess kända slogan.Foto: Mark Hanlon

Den annars något övermodiga ”When in Europe don't miss Skurup” kändes inte alls opassande när alla gäster hade samlats under kristallkronorna i den stora matsalen på Svaneholmsslott under onsdagseftermiddagen. De var där för att fira släppet av ”En kommunslogans underbara resa” , boken som YA:s Skurupsreportrar Katarina Ström Melvinger och Annika Thunell har gjort om Skurup och dess kända slogan.

– Det känns fantastiskt roligt, men också lite overkligt, böckerna kom ut ur tryckeriet igår eftermiddag, säger Katarina Ström Melvinger medan hon varvade att signera och att hälsa på Skurupsbor, många vars ansikten även dyker upp i boken.

”Det är ett annorlunda sätt att skriva om en kommun på”, sa författarna när de berättade om boken som utgår från hur sloganen ”When in Europe don't miss Skurup” har spridits.
”Det är ett annorlunda sätt att skriva om en kommun på”, sa författarna när de berättade om boken som utgår från hur sloganen ”When in Europe don't miss Skurup” har spridits.Foto: Mark Hanlon
Annons

Många på releasefesten hade ett finger med i boken, antingen med egna anekdoter eller med olika sloganrelaterade ting. En av dem var Johannamuseets Bengt Almquist. Han har hjälp till och fått fram allt ifrån klistermärken, till planscher och godis, allt med sloganen på.

– Sloganen är tokbra, just för att den inte rimmar. Den har alltid skapat reaktion genom åren och det är roligt att vi får en bok om den, säger han.

Bokreleasen för ”En kommunslogans underbara resa” ägde rum på Svaneholms slott.
Bokreleasen för ”En kommunslogans underbara resa” ägde rum på Svaneholms slott.Foto: Mark Hanlon

Den stora spridningen av icke-rimmet väckte samtal på festen.

– Jag minns en gång när jag var i Moskva och satte upp ett klistermärke i tunnelbanan där, berättar Helén Ljungqvist Holmgren för Lonnie Hamann som även hon är med i boken.

Båda två har varit med och bidragit till boken.

– En annan gång befann jag mig djupt inne i Småland och skulle slänga sopor ute på gården. När jag lyfter på soplocket såg jag helt plötsligt: ”When in Europe”, det kändes roligt, fortsätter Helén Ljungqvist Holmgren.

Många ville ha sina Skurupsböcker signerade av de två författarna.
Många ville ha sina Skurupsböcker signerade av de två författarna.Foto: Mark Hanlon

Kommundirektör Marcus Willman berättade att han själv inte har satt upp några klistermärken men att han är glad att Skurup har förevigats på det här sättet.

– Jag känner stor stolthet för deras arbete och det är bra marknadsföring för Skurup, säger han.

En av de som köpte på sig flera böcker var Magdalena Hellström, enhetschef på information- och kommunikationsavdelningen på kommunen.

– Det är fantastiskt detta. Det är ytterligare ett sätt att sätta Skurup på kartan. Många Skurupsbor har en enorm stolthet och jag tror delvis det kan ha att göra med den här sloganen, säger hon.

Magdalena Hellström bläddrar i böckerna tillsammans med Per Josefsson som genom sina illustrationer även han har bidragit till Skurups sloganhistoria.
Magdalena Hellström bläddrar i böckerna tillsammans med Per Josefsson som genom sina illustrationer även han har bidragit till Skurups sloganhistoria.Foto: Mark Hanlon
Annons

Många ville prata med de båda författarna och innan Skurupsbon Lonnie Hamann gjorde en kupp och tog över micken för att sjunga ”When in Europe”-låten (som även finns med i boken) hann Annika Thunell berätta lite om sin kväll.

– Det är så roligt. Det verkar som att det betyder mycket för många, säger hon och fortsätter:

– Det känns som att hela sloganen är klassiskt Skurup: Man skäms lite samtidigt som att man är väldigt stolt över sin hemort och vill berätta om den högt, säger hon.

Per Josefsson visar upp några av de illustrationer han gjort som är relaterade till sloganen.
Per Josefsson visar upp några av de illustrationer han gjort som är relaterade till sloganen.Foto: Mark Hanlon
Andrea Huberyc
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons