Annons

YA:s reportrar i P1-morgon – intervjuas om ny bok

YA:s reportrar Katarina Melvinger och Annika Thunells bokskrivande väcker uppmärksamhet. I dag är de med i P1-morgon, ett av Sveriges Radios mest populära program med upp till 750 000 lyssnare varje dag.
Skurup • Publicerad 25 juni 2018
Annika Thunell och Katarina Melvinger
Annika Thunell och Katarina MelvingerFoto: Mark Hanlon

Det är reportern Odd Clausen från P1 som har besökt YA:s Skurupsredaktion för att intervjua reportrarna Katarina Melvinger och Annika Thunell.

– Det var svårt att själv bli intervjuad. Jag förstår nu att folk jag själv intervjuar vill läsa texten, säger Annika Thunell.

Annons

Tillsammans med Katarina Melvinger har hon under våren skrivit en bok om Skurups kända slogan When in Europe don't miss Skurup som har fått spridning över hela världen tack vare Skurupsborna själva.

– Vi har fått mycket hjälp av Skurupsbor som hjälpt oss med bilder och roliga anekdoter. Tyvärr saknar vi bilder till en del roliga anekdoter, man tog ju inte selfies på den tiden, säger Annika Thunell.

Den berömda slogan som blivit världsberömd i hela Sverige är faktiskt även spridd över hela världen.

– Skurupsborna har varit fantastiskt duktiga på att sprida klistermärken till Australien, USA, Nordkap, Kuba och andra platser runt om i världen, säger Annika Thunell.

I radioinslaget berättar de historien om hur två italienare anlände till Skurup i ett råkallt november. Och frågade turistbyrån vad det var de inte fick missa.

– Så gott som allt var stängt i kommunen, vi försökte få öppnat Svaneholms slott för italienarna men det gick inte, säger hon.

En annan anekdot är den om taxichauffören från Skurup som fick uppdraget att köra en kvinna hela vägen till Palma, Mallorca 1967.

– Det var en stor nyhet i alla tidningar på den tiden och chauffören passade på att sprida Skurups slogan, berättar Annika Thunell.

Boken är klar och har fått namnet ”En kommunslogans underbara resa”. Den har gått till tryck och planeras komma ut under sommaren. 104 sidor har det blivit.

I P1 berättar de också historien om hur en folkhögskollärare myntade uttrycket. Men kanske var det en elev från början?

Annons

– Hursomhelst så var det en affärsman som tryckte upp slogan och satte verklig fart på det som blivit så kaxigt och känt, säger Annika Thunell.

Odd Clausens reportage sändes i P1 morgon på måndagen och finns att lyssna på sverigeradio.se/p1morgon.

Katarina Melvinger och Odd Clausen under intervjun.
Katarina Melvinger och Odd Clausen under intervjun.
Henric TiseliusSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons