GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

20 friidrottare stoppas från OS

20 friidrottare stryks från OS av friidrottens antidopningsorganisation Athletics Integrity Unit (AIU). Orsaken: De har inte testats i tillräckligt stor omfattning inför spelen, skriver .
Friidrott • Publicerad 29 juli 2021
20 friidrottare stängs av från OS-tävlingarna som drar i gång i morgon. Arkivbild
20 friidrottare stängs av från OS-tävlingarna som drar i gång i morgon. Arkivbild
Foto: Petr David Josek/AP/TT

Bland de avstängda finns bland annat tio friidrottare från Nigeria – nära halva landets friidrottstrupp i Tokyo.

Samtliga 20 kommer från nationer som AIU bedömer som högriskländer vad gäller dopning. För dessa gäller mer omfattande dopningstester tio månader före spelen – något som inte ha gjorts för de nu avstängda idrottarna.

Förutom tio nigerianerna är det tre idrottare från Ukraina, en från Marocko, en från Etiopien och tre från Belarus som stängs av. Två friidrottare från Kenya har också strukits men det kenyanska friidrottsförbundet hann ersätta dem i tid till OS.

Avstängningarna ställer till problem för Nigeria inför damernas 4x100 meter och den mixade 4x400 meter då endast två tävlande för tillfället är anmälda i respektive lopp.

Några som får tävla är de nigerianska medaljhoppen Ese Brume och Blessing Okagbare. Brume tog brons i längdhopp vid VM i Doha 2019 och Okagbare, som tog OS-silver 2008 i samma gren, springer både 100 meter och 200 meter i Tokyo.

Nigeria och Marocko lades till på listan över högriskländer 2020.

OS-friidrotten startar på fredagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.