Annons

32 spelare – en dröm

32 spelare, lika många spända ansikten. Och en gemensam dröm – att komma med till Landskronalägret och sedan bli uttagen i Skånelaget. YA-sporten följde Ystadskillarna Martin Hammargren och Joachim Eriksson under helgens zonläger i Svenstorp.
Sport • Publicerad 23 maj 2005
Zonledare Mats Svensson håller teoriundervisning i Svenstorps IF:s klubbstuga. BILD: Konstantin Foussianis
Zonledare Mats Svensson håller teoriundervisning i Svenstorps IF:s klubbstuga. BILD: Konstantin FoussianisFoto: 
Martin Hammargren har Markus Rosenberg som idol men spelar själv mittfältare. YA-sportens reporter blev imponerad av hans spelblick och precision i passningsspelet. Frågan är om zonledarna också blev det. BILD: Bass Nilsson
Martin Hammargren har Markus Rosenberg som idol men spelar själv mittfältare. YA-sportens reporter blev imponerad av hans spelblick och precision i passningsspelet. Frågan är om zonledarna också blev det. BILD: Bass NilssonFoto: 
Joachim Eriksson har gott om hopp om att bli en av 16 uttagna till Landskronalägret. ”Jag är nöjd med min insats” säger han efter lägret i Svenstorp. BILD: Bass Nilsson
Joachim Eriksson har gott om hopp om att bli en av 16 uttagna till Landskronalägret. ”Jag är nöjd med min insats” säger han efter lägret i Svenstorp. BILD: Bass NilssonFoto: 
”Juryn” iakttar och antecknar febrilt under eftermiddagens internmatch. Vid dagens slut ska de ta ut 16 spelare – resten sållas bort.
”Juryn” iakttar och antecknar febrilt under eftermiddagens internmatch. Vid dagens slut ska de ta ut 16 spelare – resten sållas bort.Foto: 

Klockan är strax före halv nio på söndagsmorgonen och YIF-kompisarna Martin Hammargren och Joachim Eriksson samlas hemma hos den sistnämnde för avfärd till Svenstorp.

Zonuttagning till det så kallade Landskronalägret står på programmet och det märks att det är en viktig dag för grabbarna.

Annons

Både Joachim och Martin har rutin från dessa sammanhang eftersom de var med hela vägen fram till Landskronalägret ifjor, men är ändå lite spända inför dagens övningar.

– Visst är det lite nervöst men jag ska försöka spela mitt vanliga spel, säger Martin som spelar centralt på mittfältet.

– Ja, fast för mig gäller det att prata mycket med mina utespelare. Det är viktigt för en målvakt och det vet jag att ledarna lägger märke till, säger Joachim som vaktar målet i YIF.

Om allt går som det ska gör han det i Skånelaget nästa år. Det är det som är slutmålet för Joachim, Martin och de övriga 30 spelarna från Ystad och Trelleborgszonen vid minilägret i Svenstorp. Som är det näst sista steget i uttagningsfasen (se vidare i faktaruta här intill).

Eller slutmål och slutmål förresten, både Martin och Joachim har mer högtflygande planer än så med sin fotboll.

– Jag vill bli proffs i någon utländsk klubb, säger Martin.

– Jag också, fast först vill jag spela i Hammarby. Sedan kan Barcelona köpa mig, det skulle passa bra, fyller Joachim i, medan pappa Ove styr bilen mot Svenstorp.

Efter diverse småprat om Beckham, Zidane och andra stora fotbollsstjärnor av i dag som verkar få morgondagens storlirare (?) att slappna av och glömma det stundande allvaret, är vi framme vid idrottsplatsen.

Klockan har slagit nio när zonledaren Peter Nilsson tar till orda.

– Hoppas ni är laddade grabbar. Ni vet förutsättningarna, det är 16 spelare som ska tas ut till Landskronalägret så det gäller att satsa allt och visa vad ni går för.

Annons

Han tittar ut över ett trettiotal förväntansfulla och lätt nervösa 14-åringar som alla vet vad som gäller. Det gäller att prestera och det gäller att göra det här och nu. Sedan finns ingen återvändo.

Den tanken – att inte bli uttagen – existerar dock inte i Martin Hammargrens och Joachim Erikssons huvud den här dagen.

Och det ser bra ut för våra YIF-vänner. Under förmiddagens sjumannalir utmärker sig båda två med fint spel. Martin styr och ställer i sitt lag och visar prov på fin teknik och en härlig blick för spelet.

Joachim dirigerar sitt lag från sin målvaktsposition och får visserligen släppa några bollar bakom sig men också göra en del fina räddningar.

Även Sjöbo IF:s spelare (hela åtta till antalet) visar framfötterna. Jakob Larsson stärker sina aktier med ett kanonskott rakt upp i krysset.

– Det känns bra hittills, säger Joachim när det är dags för lunch vid 11-tiden.

Lasagne och sallad står på menyn och efteråt ett kort teoripass där zonledarna berättar om Landskronalägrets upplägg, betonar vikten av disciplin och god kosthållning och berömmer killarna för deras insatser under förmiddagen.

Sedan är det dags för spel igen. Under nästan tre timmar studerar uttagningskommittén spelarna i ett antal intermatcher.

De iakttar, antecknar och samtalar sinsemellan. När spelarna har åkt hem ska de sedan sätta sig ned för att plocka ut och rangordna de 16 spelare som får åka till Landskrona. Truppen presenteras på internet inom de närmaste dagarna.

– Jag är nöjd med min insats. Det är nog ganska jämnt mellan målvakterna men jag tror att jag har bra chans att komma med, säger Joachim när vi sitter i bilen hem till Ystad på eftermiddagen.

Annons

Martin är lite mer återhållsam.

– Det gick väl sådär. Jag kan bättre, tyckte inte riktigt att jag kom upp i normalkapacitet i dag, säger han.

Det blir några långa dagars väntan för Joachim, Martin och de andra som kämpade på idrottsplatsen i Svenstorp.

Alla väntar de på samma sak.

Att det där brevet med texten "välkommen till Landskronalägret" ska dyka upp i postlådan.

Konstantin Foussianis

FOTBOLL SVENSTORP
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons