Annons

Idrotten kräver ytterligare 300 miljoner i stöd

Idrotten får ytterligare 40 miljoner kronor i stödpengar, meddelar regeringen.
Men det behövs betydligt mer, anser Riksidrottsförbundet (RF) – som kräver 300 miljoner kronor till.
Idrott • Publicerad 17 januari 2022
Ungdomsidrotten har drabbats hårt under pandemin. Arkivbild.
Ungdomsidrotten har drabbats hårt under pandemin. Arkivbild.Foto: Mats Schagerström/TT

Totalt får idrotten nu 120 miljoner kronor, jämfört med tidigare 80 miljoner kronor som delats ut för att stötta idrottsverksamheter som lidit ekonomiska förluster till följd av pandemin. Stödet till idrotten är en del av den extra ändringsbudget som regeringen presenterade på måndagen och gäller första kvartalet 2022.

Pengarna är tänkta att kompensera för de förluster som de nya restriktionerna innebär. Men stödet är allt för lågt, enligt RF. Förbundet kräver ytterligare 300 miljoner kronor i kompensationsstöd för perioden januari till mars.

Annons

"Idrottsrörelsen drabbas nu återigen hårt av restriktionerna och måste kompenseras. Regeringens besked i dag att idrottsrörelsen ges 40 miljoner i kompensationsstöd är inte tillräckligt", säger RF:s ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Om pandemirestriktionerna förlängs räknar RF med att den ekonomiska påverkan kommer att landa på omkring 700 miljoner kronor under årets första kvartal.

"Det är viktigt att det stöd på 400 miljoner kronor som idrottsrörelsen lovats för återstart för 2022 också får gå till just återstart av barn- och ungdomsidrotten och inte tvingas användas för att rädda elitverksamhet och kompensation till stora evenemang", säger Björn Eriksson.

190 miljoner kronor avsätts även till e-hälsomyndigheten, som ansvarar för hanteringen av vaccinationsbevis.

I budgeten föreslås även förlängt evenemangsstöd, som kan betalas ut vid inställda evenemang till följd av restriktioner. Denna typ av stöd kräver godkännande från EU-kommissionen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons