Annons

Närmare 900 Liverpoolfans stämmer Uefa

Närmare 900 fans stämmer Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) efter biljettkaoset i Paris under Champions League-finalen mellan Liverpool och Real Madrid i maj förra året, rapporterar BBC.
Fotboll • Publicerad 6 april 2023
Herrarnas Champions League-final i fotboll mellan Real Madrid och Liverpool den 28 maj förra året sköts upp i nästan 40 minuter efter oroligheter utanför arenan Stade de France utanför Paris. Arkivbild.
Herrarnas Champions League-final i fotboll mellan Real Madrid och Liverpool den 28 maj förra året sköts upp i nästan 40 minuter efter oroligheter utanför arenan Stade de France utanför Paris. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Det är en advokatfirma i Liverpool som lämnat in en ansökan om en gruppstämning mot Uefa vid en domstol i Storbritannien.

Uefa klandras för att de 887 fansen åsamkats fysiska eller psykiska skador, då fotbollsförbundet misslyckats med att upprätthålla säkerheten inför matchen, enligt stämningsansökan.

Annons

I september förra året lämnades en annan gruppstämning mot Uefa in för 1 450 fans, gällande avtalsbrott vid biljettförsäljning samt försummelse av aktsamhetsplikt.

Tusentals Liverpool-supportrar kom inte in på finalen mot Real Madrid som försenades med omkring 40 minuter på grund av oroligheter utanför arenan Stade de France utanför Paris. Kaoset ledde bland annat till att fransk polis använde tårgas och pepparspray utanför arenan.

Uefa och franska myndigheter har tidigare sagt att oroligheterna hade att göra med förfalskade biljetter. Men en oberoende rapport, beställd av Uefa, lade i februari ansvaret för det katastrofala arrangemanget på fotbollsförbundet.

I mars meddelade Uefa att de skulle återbetala alla som hade biljetter till finalen.

Fakta: Champions League-skandalen i Paris

Herrarnas Champions League-final i fotboll mellan Real Madrid och Liverpool den 28 maj 2022 sköts upp i nästan 40 minuter efter oroligheter utanför arenan Stade de France utanför Paris vilket gjorde att flera supportrar inte kom in i tid – eller inte alls.

Stängsel vältes på flera ställen vid stadion då supportrar tryckte på för att komma fram till säkerhetskontrollerna. Enligt vittnen skapades "flaskhalsar" fram mot kontrollerna.

När det hela urartade använde polisen tårgas och pepparsprej för att skingra folkmassan.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin och Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har tidigare hävdat att kaoset orsakats av tusentals personer som hade ogiltiga biljetter.

Darmanin försvarade till en början användandet av tårgas och sade att det "räddade liv". Men under en utfrågning inför en av franska senatens utskott bad han senare om ursäkt.

Liverpool och Real Madrid har krävt svar på vad som egentligen hände och en utredning beställd av den franska senaten kom fram till att ansvaret låg hos arrangören.

Uefa startade en egen utredning som kommit fram till en liknande slutsats.

Uefa och franska myndigheter har fått kritik från flera håll för sitt agerande i samband med tumultet. Paris polischef, Didier Lallement, har sagt att hanteringen var ett misslyckande och Uefa bad också om ursäkt på sin hemsida.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons