Annons

Alexandersson historisk mästare

Tove Alexandersson är återigen historisk. Efter ett nytt guld i dagens långdistans är hon första orienterare att ta fem guldmedaljer i samma VM.
Orientering • Publicerad 9 juli 2021
Tove Alexandersson är historisk. Arkivbild.Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Nio raka guld, det är facit för orienteringsstjärnan Tove Alexandersson. VM i Tjeckien har varit en succé för svenskan som nu åter igen är historisk. Ingen annan orienterare har tagit fem guld i samma mästerskap tidigare.

Alexandersson ledde långdistansen från start till mål och vann loppet med tre minuter före Natalia Gemperle och ytterligare 19 sekunder före Simona Aebersold.

Annons

– Det känns helt fantastiskt såklart, det har varit en ofattbar vecka och jag är otroligt nöjd över det jag gjort, säger Alexandersson till TT.

Normalt sett har sprinten ett eget mästerskap och Simone Niggli, legendaren från Schweiz, har lyckats med konststycket att ta fyra guld på samma VM. Eftersom sprinten normalt sett har ett eget VM (efter 2018) är Toves nya rekord svårslaget.

– De andra tjejerna och killarna har ju bäddat för det på stafetterna. Utan dem hade jag inte klarat det. Alla ledare och aktiva, alla runt omkring har betytt otroligt mycket. Jag har inte gjort det själv, vi har gjort det tillsammans.

Vann med tre minuter

Svårslagen var även ordet på Alexanderssons prestation i dagens lopp. 28-åringen inledde lika starkt som vanligt, men valde att ta det säkra före det osäkra och undvek att ta för tunga stigningar.

Vid den andra mellantiden var Alexanderssons ledning uppe i 1 minut och 57 sekunder. Vid den sjuttonde kontrollen var hon tre och en halv minut före närmaste konkurrent. Några små missar kom på slutet, men guldet var aldrig i fara. Klockan 17:32 gick hon i mål som världsmästare med knappt tre minuter till godo.

– Jag var väldigt nöjd över mitt lopp i dag. Att jag lyckas göra ett sådant lopp, i det sjunde loppet. Att jag kunde hålla fokus trots att jag kände efter halva att jag var trött i både huvudet och benen.

– Det är jättehäftigt att jag lyckades, jag trodde nästan att det skulle vara omöjligt. Det är tufft att prestera i alla lopp, att jag inte haft någon svacka är helt otroligt, säger hon-

Även Lisa Risby var snubblande nära en pallplats men slutade tillsammans med Andrine Benjaminsen på en fjärdeplats. Sara Hagström slutade sexa och Johanna Öberg åtta.

Bäst någonsin?

Redan efter den inledande sprinten i lördags hade Alexandersson blivit historisk som första orienterare att vinna VM-guld i samtliga discipliner. Nu har hon alltså även lyckats med konststycket att göra det på ett och samma mästerskap. Svenskan har nu totalt 15 VM-guld, sju färre än nämnda Niggli.

TT: Är du den bästa någonsin?

Annons

– Det är jättesvårt att jämföra, men såklart har jag gjort något som ingen annan gjort. Jag är otroligt stolt över det jag gjort den här veckan och de senaste åren.

Sverige vinner också överlägset medaljligan med åtta medaljer hittills, varav sju guld och befäster platsen som världens segerrikaste orienteringsnation.

– Det är helt fantastiskt, det laget vi har. Vi jobbar verkligen tillsammans som ett lag och pushar varandra att bli bättre. Orienteringen har inte de största resurserna, men det vi har det gör vi bra, säger Alexandersson.

På herrsidan vann norske Kasper Harlem Fosser med över tre minuters marginal. För svensk del blev det ingen ytterligare medalj då bäste svensk blev Emil Svensk, som slutade femma över sju minuter bakom Fosser.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons