Annons

Alexandersson inför VM: "I den bästa formen"

Att pricka formen lagom till ett mästerskap är nog det alla idrottare strävar efter.
För Tove Alexandersson är känslan dock tudelad.
Orientering • Publicerad 2 juli 2021
En stentuff VM-vecka väntar orienteringsstjärnan Tove Alexandersson. Arkivbild.
En stentuff VM-vecka väntar orienteringsstjärnan Tove Alexandersson. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT

På lördag inleds orienterings-VM i tjeckiska Doksy. Det är ett i flera avseenden speciellt mästerskap som står för dörren. Dels har pandemin begränsat antalet internationella tävlingar det senaste året. Dels är det en synnerligen intensiv vecka som väntar då även sprinten tagit plats på VM-programmet.

Det innebär fem olika distanser inom loppet av sju dagar. Dessutom avgörs kvalen i den individuella sprinten liksom medeldistansen samma dag som respektive finaler.

Annons

Allt som allt blir det alltså sju lopp på lika många dagar.

En tuff utmaning. Inte minst för Tove Alexandersson.

"Tendens att bli sliten"

– Jag tycker att det är svårt. Jag har en tendens att bli sliten när jag är i bra form och märker att jag tar ut mig maximalt, så jag tycker att det är tufft att springa så många lopp på en vecka när man verkligen ska göra maxprestationer hela tiden, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas att jag ska kunna återhämta mig så att jag känner mig i bra form i alla loppen som jag springer.

Alexandersson kommer åtminstone att ställa upp i samtliga individuella lopp – lördagens sprint, tisdagens medeldistans och fredagens långdistans. Om det blir aktuellt med stafetter, och i så fall hur många, återstår att se.

Kan stå över stafetterna

TT: Har du funderat på att stå över några lopp för att kunna behålla energin?

– Jo, absolut. Vi får se hur det blir med stafetterna och vad som är bäst för hela laget och för mig.

Formen är på topp – åtminstone i sprint. I förra månadens EM i Neuchatel, Schweiz, tog hon nämligen guld i såväl knockoutsprint som sprint.

– Jag tycker att det känns bra. Det känns definitivt som jag är i den bästa formen jag varit det här året i alla fall. Det lovar gott.

Gulden var hennes femte och sjätte i EM-sammanhang, där det totalt blivit nio medaljer. I VM är skörden ännu större. Sedan VM-debuten 2011 har hon samlat på sig 21 medaljer, varav tio guld.

"Alltid något nytt som väntar"

Annons

Hur hittar hon då motivationen trots att hon redan vunnit i stort sett allt som går att vinna?

– Det som jag framför allt tycker är roligt med orienteringen är att det alltid är något nytt som väntar – att mästerskapen skiljer sig så mycket från varandra med olika terrängtyper, säger Tove Alexandersson och fortsätter:

– Även om jag har varit bra i en viss terrängtyp så kommer det alltid något nytt och då gäller det att bli bra i just den terrängtypen. Där har kanske andra personer bättre förutsättningar så det finns alltid nya utmaningar och nya saker att bli bra på.

Den svenska VM-truppen

Tove Alexandersson, Sara Hagström, Hanna Lundberg, Karolin Ohlsson, Lisa Risby, Lina Strand, Johanna Öberg, Gustav Bergman, Max Peter Bejmer, Isac von Krusenstierna, William Lind, Jerker Lysell, Albin Ridefelt, Emil Svensk.

Reserver: Emma Bjessmo, Axel Granqvist, Simon Hector.

Den svenska VM-truppen

+ Lördag: sprint: kval 9.00, final 15.00

Svenska deltagare, damer: Tove Alexandersson, Lina Strand, Karolin Ohlsson och Hanna Lundberg. Herrar: Emil Svensk, Jerker Lysell, Isac von Krusenstierna och Max Peter Bejmer.

+ Söndag: sprintstafett 9.00

+ Måndag: vilodag

+ Tisdag: medeldistans: kval 9.00, final 15.00

Svenska deltagare, damer: Tove Alexandersson, Sara Hagström, Lisa Risby och Johanna Öberg. Herrar: Gustav Bergman, Emil Svensk och Albin Ridefelt

+ Onsdag: vilodag

+ Torsdag: stafett 14.00

+ Fredag: långdistans, damer och herrar, med start 9.00

Svenska deltagare, damer: Tove Alexandersson, Sara Hagström, Lisa Risby och Johanna Öberg. Herrar: Gustav Bergman, Emil Svensk och Albin Ridefelt.

SVT sänder samtliga VM-tävlingar från Tjeckien.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons