Annons

Alla Sveriges OS-medaljer i Tokyo

Sveriges mål var åtta OS-medaljer.
Det blev nio fördelat på tre guld och sex silver.
Minns du alla?
Olympiskt • Publicerad 8 augusti 2021
Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann med sina OS-guldmedaljer dagen efter laghoppningen.
Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann med sina OS-guldmedaljer dagen efter laghoppningen.Foto: Pontus Lundahl/TT

Guld

+ Daniel Ståhl, friidrott – diskus.

Annons

Världsettan och världsmästaren hade all press på sig – men klarade trycket och vann diskusguldet med över en meters marginal. Det var Sveriges första OS-guld i friidrott sedan Stefan Holms, Carolina Klüfts och Christian Olssons trippel i Aten 2004.

+ Armand Duplantis, friidrott – stavhopp.

Han var en av OS största favoriter och han höll för trycket. Duplantis hoppade hem sitt första OS-guld med 6,02. Han var sedan nära att klara världsrekordhöjden 6,19.

+ Hopplandslaget – lagtävling

Rysaren avgjordes i en högklassig omhoppning mot USA. Henrik von Eckermann och Malin Baryard Johnsson gav Peder Fredricson ett guldläge. Och det utnyttjade han på bästa sätt. På All Inn säkrade Fredricsons Sveriges första OS-guld i lag sedan 1924.

Silver

+ Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, segling – 470

Dahlberg och Bergström tog sista chansen – 470 blir en mixedklass i Paris 2024 – och ordnade en OS-medalj. Det blev silver för de svenska världsmästarna efter ett hårt medaljrace.

+ Simon Pettersson, friidrott – diskus.

Ståhls träningskompis blev nedpetad från bronsplatsen, då svarande han med ett silverkast och såg till att det blev dubbelt svenskt i topp i diskusfinalen. Om Ståhls guld var väntat, var Petterssons andraplats desto mer överraskande.

Annons

+ Sarah Sjöström, simning – 50 meter fritt.

Det hade bara gått ett halvår sedan hennes armbågsfraktur. Men i sitt sista lopp i Tokyo slog simstjärnan till med ett silver. Sjöström kallade det själv "en av mina största prestationer" – och då har hon ändå vunnit en del i sin karriär.

+ Josefin Olsson, segling – laser radial.

Josefin Olsson var med redan i London 2012 och var medaljkandidat i Rio de Janeiro 2016. Nu kom till slut OS-medaljen, efter ett medaljrace som svenskan vann övertygande och därmed klättrade från brons till silver.

+ Peder Fredricson, ridsport – hoppning

Fredricson och All In försvarade silvret från Rio 2016. Ändå fanns det lite besvikelse i det svenska laget. Även Henrik von Eckermann och Malin Baryard var felfria in till omhoppning, men de fick nöjda sig med fjärde respektive femte plats.

+ Damlandslaget i fotboll

Sverige hade chans att ta första globala guldet på damsidan. I stället blev det silver för andra OS-turneringen i rad efter straffläggning mot Kanada. Lagkaptenen Caroline Seger hade chans att avgöra, men sköt över.

Fakta: Svenska medaljer fem senaste sommarspelen

2021, Tokyo: 9 (3 guld – 6 silver – 0 brons)

2016, Rio de Janeiro: 11 (2 – 6 – 3)

2012, London: 8 (1 – 4 – 3)

2008, Peking: 5 (0 – 4 – 1)

2004, Aten: 7 (4 – 5 – 3)

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons