Annons

Allsvenska spelarna om hatet: "Fruktansvärt"

Hot och hat är en del av de allsvenska fotbollsspelarnas vardag.
I Göteborgs-Posten talar lagkaptenerna ut om vad de får utstå.
Fotboll • Publicerad 13 april 2022
AIK:s lagkapten Sebastian Larsson under en match mot Malmö FF. Arkivbild.
AIK:s lagkapten Sebastian Larsson under en match mot Malmö FF. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT

En baksida av att vara professionell fotbollsspelare i Sverige är att du kommer få höra när du inte presterar.

I vissa fall kan det handla om "konstruktiv kritik", men i många andra om hat och rena hotelser.

Annons

Lagkaptener i allsvenskan menar att det är ett stort problem.

– Jag har blivit utsatt några gånger. Efter vi mött Falkenberg involverade det min familj. Jag gjorde tre mål och då var det någon som gick ut på Instagram, min flickväns också. De kallade mig olika namn. Rasism. "Monkey". "Fucking monkey, go eat a banana". Jag höll det för mig själv, säger Helsingborgs Anthony van der Hurk till GP.

"Verkligen helt sjuka grejer"

Det är på sociala medier som hatet och hoten är som mest frekventa. Där kan det vara lätt att komma nära spelare och avsändaren kan vara anonym. Men det förekommer även i form av sms eller telefonsamtal, fysiska möten och från läktarhåll.

Sirius Tim Björkström hävdar att det finns en annan måttstock för vad som är tillåtet att säga och göra på en fotbollsarena än i övriga samhället.

– Är man på en fotbollsplan, då är det okej att folk står och skriker på dig. Och det är verkligen helt sjuka grejer. Det har blivit att det ingår i jobbet. Det har blivit någon typ av vardag för fotbollsspelare.

Tvingades anlita säkerhetsvakter

AIK:s lagkapten Sebastian Larsson – med 133 landskamper på meritlistan – har varit med länge.

– Där är väl det grövsta att folk har önskat att man var död så att de kan pissa på ens grav. Det är klart att ingen människa mår bra av att läsa att något sådant. Jag tror att det här kan skada väldigt mycket, inte minst ungdomarna. Det finns en gräns för vad som faktiskt är okej att vräka ur sig. Den gränsen har säkert flyttats till det grövre hela tiden, säger han till GP.

Även landslagsspelare är hårt drabbade av hatet. Efter att dragit på sig en frispark som slutade i mål för Tyskland under VM 2018 fick Jimmy Durmaz utstå både hot och rasism. IFK Göteborgs anfallare Marcus Berg tvingades ha vakter utanför sitt hus efter att ha missat en målchans mot Spanien under sommarens EM-turnering.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons