Annons

Andersson kör egen VM-uppladdning: "Ville prova"

När landslagskollegorna VM-laddar på exotiska platser i Mellaneuropa väljer guldhoppet Ebba Andersson föräldrahemmet i Sollefteå:
– Jag har tidigare fått bra resultat av det, säger den svenska längdstjärnan och meddelar att hon med drygt en vecka kvar till VM är nära den riktiga formtoppen.
Skidor • Publicerad 13 februari 2023
Ebba Andersson har valt att göra VM-uppladdningen i Sollefteå, hemma hos mamma och pappa. Arkivbild.
Ebba Andersson har valt att göra VM-uppladdningen i Sollefteå, hemma hos mamma och pappa. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Ebba Andersson fick en strålande comeback efter sin covid-sjukdom genom att bland annat vinna tre raka distanslopp i världscupen. Därefter åkte hon överraskande hem till föräldrarna i Sollefteå, när de övriga i den svenska VM-truppen valde att förlägga sina uppladdningsläger i italienska Toblach och Livigno.

– Jag har bra erfarenheter från när jag laddat på Hallstaberget (intill Sollefteå). Jag har fått bra resultat av det. Sedan blir det en dimension till genom att jag, på hemmaplan, verkligen får jobba väldigt tajt med pappa (Per-Ola Andersson) som är min tränare, säger Ebba Andersson.

Tidigt beslut

Annons

Redan i samband med utvärderingen av VM i Seefeld 2019 bestämde sig Andersson för att i framtiden göra en egen mästerskapsuppladdning utanför landslaget. Men inför VM i Oberstdorf 2020 slog pandemin till vilket innebar att alla VM-åkarna tvingades till samma bubbla under uppladdningslägret i Saxnäs. Och inför OS i Peking 2022 var det viktigt att göra uppladdningen på hög höjd.

– När det nu inte fanns något att ta hänsyn till ville jag verkligen prova det här upplägget. På vintern är det något alldeles extra här i Sollefteå, samtidigt som det är tryggt att vara i sin hemmamiljö. Jag tror på detta, säger Ebba Andersson.

Hon poängterar vikten av en bra hemmamiljö med sina föräldrar. Där är matsituationen ett viktigt exempel:

– Jag tar gärna ett stort ansvar när det gäller maten. Att laga maten med mamma och pappa och sedan sätta sig ner med dem och äta tillsammans betyder väldigt mycket.

"Alla är olika"

Per-Ola Andersson, pappa och tränare, bekräftar att en uppladdning i hemmamiljö är bäst för Ebba Andersson:

– Vi är alla olika. En del tycker att det är jättebra att vara i Toblach eller Livigno. Då ska de vara där. Ebba känner en trygghet av att få komma hem hit. Hon har gjort det så många gånger och vet vad hon ska göra. Det är hennes val.

En extra positiv faktor är den spårpatrull i Sollefteå, som varje dag är redo att ställa upp om hon behöver speciella spårdragningar.

– Det är två killar som är anställda av kommunen. De gör ett jättebra jobb, säger Ebba Andersson.

Nära formtoppen

Per-Ola Andersson har tagit tjänstledigt i tre månader från sitt ordinarie jobb, som skidgymnasietränare, för att fokusera på sin dotter. Han har bland annat gjort ett specialprogram de sista veckorna innan VM som ska skapa en absolut toppform åt henne:

– Hon tränar bra. Det handlar inte om att dra ner på träningen innan VM, säger Per-Ola Andersson.

Annons

Ebba Andersson berättar att träningen nu börjar ge bra resultat.

TT: Hur nära är du den absoluta formtoppen?

– Jag känner att jag börjar närma mig den nu. De senaste veckorna har det bara känts bättre och bättre. Ambitionen är att få till allra bästa formen under VM. Vi följer det upplägg vi bestämt och det ser bra ut, säger Ebba Andersson, som gillar att vara VM-favorit:

– Det är säsongens tävlingar som satt mig i den positionen. Min nivå den här säsongen har pekat på det.

Fakta/Landslagets VM-uppladdning

Här genomför de svenska VM-åkarna sin uppladdningar inför VM i Planica:

Sollefteå: Ebba Andersson.

Toblach: Maja Dahlqvist, Johanna Hagström, Frida Karlsson, Linn Svahn, Calle Halfvarsson, Johan Häggström.

Livigno (hög höjd): Jonna Sundling, Emma Ribom, Jens Burman, William Poromaa, Marcus Grate, Edvin Anger, Moa Ilar, Eric Rosjö.

Fakta: Ebba Andersson

Född: 10 juli 1997 (25 år).

Bor: Östersund.

Föräldrahem: Sollefteå.

Klubb. Piteå Elit.

Meriter, nuvarande säsong: Åtta segrar (varav fyra i världscupen) på elva individuella starter i vinterns distanslopp.

Bästa meriterna: OS: ett silver (Pyeongchang 2018) och ett brons (Peking 2022), båda i stafett. VM: ett guld i stafett (Seefeld 2019), ett silver i stafett (Lahtis 2017), två brons, i skiathlon respektive 10 kilometer (båda i Oberstdorf 2021).

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons