Annons

Andersson tvåa i avslutningen – och i touren

Ebba Andersson gav det ett försök.
Men hon var aldrig riktigt nära att hota ryskan Natalja Neprjajeva i Tour de Ski-sammandraget.
Andersson blev tvåa i finalklättringen, och slutade tvåa också i touren.
Skidor • Publicerad 4 januari 2022
Ebba Andersson avslutade Tour de Ski med en andraplats. Samma placering fick svenskan i sammandraget, slagen endast av ryskan Natalja Neprjajeva.
Ebba Andersson avslutade Tour de Ski med en andraplats. Samma placering fick svenskan i sammandraget, slagen endast av ryskan Natalja Neprjajeva.Foto: Giovanni Auletta/AP/TT

Andersson drömde om att kunna ta igen Natalja Neprjajevas försprång på en minut och tolv sekunder under den sista etappen av Tour de Ski.

Och tillsammans med Norges Heidi Weng gjorde hon i alla fall ett gott försök.

Annons

När åkarna nådde inledningen av den ökända backen uppför Alpe Cermis satte duon fart och fick snabbt ett försprång mot övriga. Avståndet växte snabbt inledningsvis, men mer än runt 20 sekunder ner till Neprjajeva blev det aldrig.

Tungkört

Ryskan har visat strålande form under touren, och var för stark för att släppa totalsegern.

– Jag hade hoppats vara lite piggare i själva backen. Men det var väldigt tungkört i dag, man fick inte mycket gratis i varje skär. Det är nog tungt ändå, och föret gjorde att det gick extra tungt, säger Ebba Andersson till Viaplay.

På sluttampen fick Ebba Andersson också erkänna sig besegrad för dagen. Heidi Weng satte in en spurt med några hundra meter kvar, och då kunde Andersson inte svara.

Weng vann etappen – samma etapp som Andersson i fjol tog sin hittills enda individuella världscupseger på – med sju sekunders marginal före sin svenska rival.

Neprjajeva blev fyra på etappen och tog på så sätt hem touren med god marginal, 47 sekunder före Ebba Andersson på andraplats. Weng klättrade samtidigt till tredjeplatsen i totalen efter sin seger.

Kallas bästa resultat

Touren som helhet gav ändå exakt de svaren Ebba Andersson hade hoppats på.

– Det har varit en händelserik tour där jag gick in med inställningen att jag ville känna att formen är på gång, och det upplever jag att jag har fått bekräftelse på. När jag nu ska ladda om inför de sista förberedelserna inför OS så är det med en större trygghet än jag gick in i den här touren med, säger Andersson.

Charlotte Kalla gjorde sitt bästa resultat för touren, när hon gick i mål som 14:e, drygt två minuter från segern. Kalla slutade 16:e i sammandraget.

Fakta: Tour de Ski, slutställning

1) Natalja Neprjajeva, Ryssland.

2) Ebba Andersson, Sverige, +47 sekunder.

3) Heidi Weng, Norge, +1.08.

4) Krista Pärmäkoski, Finland, +1.49.

5) Kerttu Niskanen, Finland, +1.52.

6) Tatiana Sorina, Ryssland, +2.25.

7) Teresa Stadlober, Österrike, 2.36.

8) Jessie Diggins, USA, +31.6.

9) Katharina Hennig, Tyskland, +3.21.

10) Tiril Udnes Weng, Norge, +3.39.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons