Annons

Ännu ett rekord för Wayne Gretzky

Hittat några gamla samlarkort på hockeyspelare i någon av lådorna på vinden eller i garaget?
Kasta dem inte.
En samlarbild kan vara värd nästan 12 miljoner kronor.
Ishockey • Publicerad 12 december 2020
Ett samlarkort på NHL-legendaren Wayne Gretzky såldes nyligen på auktion för nära 12 miljoner kronor.
Ett samlarkort på NHL-legendaren Wayne Gretzky såldes nyligen på auktion för nära 12 miljoner kronor.Foto: John Woods/AP/TT

Wayne Gretzky satte åtskilliga rekord under alla åren som den mest profilerade stjärnan i NHL. Att ha bilden på just honom i albumet var en självklarhet för alla hockeyintresserade samlare.

En person vårdade noga det allra första samlarkortet på Gretzky, från debutsäsongen i Edmonton Oilers 1978-79. För fyra år sedan såldes kortet – ett exemplar i alldeles utmärkt skick – på auktion för nära fem miljoner kronor. I fredags var det dags igen för hugade spekulanter att bjuda på Wayne Gretzky-kortet.

Annons

Den här gången stannade inte budgivningen förrän klubban slogs i bordet vid den nätta summan av 1 290 000 dollar, motsvarande nära tolv miljoner svenska kronor. Den aktuella dyrgripen från Gretzkys debutsäsong ska vara en av enbart två som anses vara i toppskick.

– Baseboll har en mycket längre historia och har en lejonpart av idrottssamlarnas marknad som helhet, men hockey har sin plats, och Gretzky går definitivt in som en av den största någonsin, säger Chris Ivy från Heritage Auctions till The Canadian Press enligt Reuters.

– Han är precis där uppe med Babe Ruth och Michael Jordan. Han förtjänar att ha det dyrast sålda hockeykortet genom tiderna, fortsätter Ivy.

Gretzky, 59, är NHL:s främste målgörare genom tiderna och han vann Stanley Cup fyra gånger. Under sin över 20 år långa NHL-karriär gjorde han 894 mål, stod för 1 963 assists och nådde 2 857 poäng.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons