Årets YIF starka men känsliga

Ikväll går Ystads IF in i årets elitserie då man möter OV Helsingborg på bortaplan. Nykomlingarna borde vara en munsbit för YIF, som både av sig själva och av de andra elitserieklubbarna, tippas tillhöra seriens topptrio. Men himlen i Ystad är inte enbart blå...
Sport • Publicerad 22 september 2009
Torben Winther
Torben WintherFoto: 

Om man lyssnar på YIF-tränaren Torben Winther när han resonerar om sitt lag och årets elitserie, får man nästan känslan av att målsättningen (trea i grundserien) är en aning hög. Om det handlar om taktisk baisse eller ett nyktert resonenemang av ett aktuellt läge, låter vi vara osagt, men Winther pekar på en rad punkter som stör årets upplaga av YIF.

Tunn trupp

– Vi har bara 15 spelare i truppen och är beroende av att hålla oss skadefria. Går någon sönder kan vi inte ersätta honom. Vi har bara juniorer underifrån och de håller inte elitseriestandard, säger Winther.

Seiferts anpassning

– Sebastian måste hitta sin plats i laget. Jag vill spela med honom som vänsternia men han är mer typen som vill ta plats och styra spelet. Han tillför oerhört mycket till laget som person, med rutin och omtanke, och blir han bara helt kvitt sin ryggskada så tror jag nog att han vill ge Konrad en match om platsen som mittnia.

Ekbergs form

– Niclas har kommit tillbaka från skada och är inte hundraprocentig än. Det syns inte så mycket fysiskt på honom men jag tror inte att han är helt mentalt beredd än. Han har även varit på landslagsuppdrag och sånt påverkar en ung kille. Han behöver lite tid för att hitta in i sitt spel igen.

Media och folk utanför laget och truppen har kanske satt störst frågetecken kring målvaktsposten. Frågan är om lagets burväktartrojka håller guldnivå.

– Ja, det återstår ju att se. Jag tycker att våra tre målvakter kompletterar varandra väl. Alexander Nilsson är stor och stabil, Leo Larsson mindre och snabbare. I nuläget ser jag dock Linus Bohlin som den bästa av dem, och den som till att börja med är förstemålvakt, säger YIF-tränaren.

Trots en del frågetecken kring truppen är det inte svårt att förnimma den air av optimism som omger Torben Winther inför premiären.

– Vi är ett stabilt lag som ska vara bland de fyra bästa i serien. Det är målet, sen är det slutspel och då spelar man alltid för att komma till final. Men så långt ser vi inte än, det är bara drömmar, menar Winther.

YIF-tränaren håller Alingsås och Sävehof som favoriter i serien, därefter tror han att YIF främst kommer att tampas med Guif, Lugi och Hammarby.

– Men serien blir väldigt jämn. Man kan lika väl hamna tvåa som sjua, säger Torben Winther.

Och ikväll möter YIF alltså OV Helsingborg, ett lag som de flesta tippar som jumbolag i serien. På papperet en ganska enkel match, men papper och verklighet ingår inte alltid äktenskap.

Peter Lindgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.