Annons

Hansson imponerade: "Kändes lätt"

Louise Hansson var överlägset snabbast i försöken på 100 meter fjäril – och Michelle Coleman gjorde årsbästa på 50 meter fritt.
Sim-EM började lovande för två svenska medaljkandidater.
Simning • Publicerad 17 maj 2021
Louise Hansson imponerade när sim-EM inleddes i Budapest.
Louise Hansson imponerade när sim-EM inleddes i Budapest.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I Sarah Sjöströms frånvaro har Louise Hansson stigit fram som en guldkandidat i EM på 100 meter fjäril efter hennes rekordlopp i Swim Open i Stockholm i april.

Hon visade klass direkt i Duna Arena i Budapest när EM, uppskjutet sedan i fjol, startade.

Annons

Louise Hansson simmade sitt näst snabbaste lopp på 100 meter fjäril i karriären på 57,06 vilket var 33 hundradelar över personliga rekordet.

Hon vann sitt heat med över en sekund och var i totalen drygt sex tiondelar före Marie Wattel, Frankrike, som vann ett annat heat på 57,69. Semifinalen avgörs i kväll.

Piggare på morgonen

Förklaringen till det snabba loppet? Bättre fokus på morgonen.

– Det var lite av mitt problem när jag var yngre att jag aldrig kom vidare till de här semifinalerna. Jag var alltid 17:e eller 18:e. Jag har kört mer fartpass under åren i USA tidigt på morgonen. Att köra klockan sex på morgonen när man knappt är vaken har fått mig att känna att man kan vara bra oavsett tid på dygnet, säger hon.

Till skillnad från Hansson är inte Michelle Coleman OS-klar ännu och hon jagar både medaljer och tider på EM.

Det började lovande. Hon satte årsbästa på 50 meter fritt med 24,77 och gick till kvällens semifinal med sjätte tid.

– Det var superkul, jag är jättenöjd med loppet, det är en av de snabbaste försökssimningar jag har gjort, säger Coleman som var drygt en halv sekund över sitt personliga rekord och 24 hundradelar över OS-kvalgränsen.

– På världscupen låg jag på 25,0 och sedan 24,2 på kvällen, så det finns definitivt mycket att ta av, säger Coleman.

"Mer råhet"

I kväll ska det bli mer "rock'n'roll" över hennes simning.

– Kroppen kändes jättebra, det var avslappnat och tryggt. Det är vissa saker som måste in. Lite mer råhet i kväll, nu var det mycket nerver, säger hon.

Annons

Det svenska laget på 4x100 meter frisim – med Coleman, Alma Thormalm, Sophie och Louise Hansson – gick till final i kväll med sjunde tid, 3.04,08.

Herrarna, också på 4x100 meter fritt, missade dock final med 22 hundradelar och blev nia på 3.15,83.

Erik Persson gick till semifinal på 100 meter bröstsim med 16:e och sista tid, 1.00,23. Kungsbackasimmarens fokus ligger dock på dubbla distansen där han var VM-finalist 2019.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons