Tony Gustavssons Australien ställs mot Sverige i semifinal I OS-fotbollen. Men kvartsfinalen mot Storbritannien var dramatisk: inte nog med att den avgjordes först i förlängningen, som storstjärnan Sam Kerr spelade med smärta.
Fotboll • Publicerad 30 juli 2021
Australien är vidare till semifinal. Arkivbild.
Australien är vidare till semifinal. Arkivbild.Foto: Ricardo Mazalan/AP/TT

Australien är klart för semifinal i OS-fotbollen efter 4–3 mot Storbritannien i en mycket dramatisk match som avgjordes först i förlängning.

Storbritannien såg flera gånger ut att ha chansen att punktera matchen, men australiskorna, som leds av sin svenske förbundskaptenen Tony Gustavsson, kom tillbaka.

Sam Kerr, storstjärnan som satte två mål mot Sverige, var den som ordnade kvitteringen i slutminuten av den ordinarie matchtiden. Efteråt berättade berättade även Tony Gustavsson att nyckelspelaren spelat med smärta:

– Det sättet Sam leder laget i kväll. Även om hon hade ont så pushade hon sig igenom det, säger Tony Gustavsson och fortsätter:

– Det sättet hon leder gruppen i omklädningsrummet, på hotellet, på bussen, det är en stor anledning till varför vi vinner den här matchen.

Gustavsson säger att de hade kommunikation under matchens gång, men att han funderade över om han skulle plocka av stjärnan, eller låta henne bita ihop.

– Men det finns inte en chans att hon kliver an en sådan här match, säger han.

Räddade straff

Kerr själv säger att det handlar om en öm rumpa.

– Jag spelade länge på ett ben där, jag har en öm rumpa, säger hon enligt The Guardian.

– Men jag har fullt förtroende för att jag kommer att göra mål, oavsett vilket lag vi möter eftersom jag har mitt lag runt mig. Jag vet att de kommer ge det till mig.

Matchens avgörande sekvenser kom inom loppet av en minut i förlängningen. Storbritannien tilldömdes en straff när Nikita Parris gick i backen i straffområdet efter kontakt med Steph Catley.

Men Australiens målvakt Teagan Micah räddade Caroline Weirs straff och i anfallet direkt efter kunde i stället Mary Fowler skjuta in ledningsmålet till 3–2 sedan hennes skott olyckligt tagit på Lucy Bronzes ben och seglat otagbart in i krysset.

I början av den andra förlängningskvarten kunde sedan Sam Kerr nicka in sitt andra mål för dagen till 4–2 för Australien.

White med hattrick

Ellen White såg länge ut att bli matchhjälte för brittiskorna. Manchester City-stjärnan gjorde båda målen när britterna kom tillbaka från 0–1-underläge till 2–1-övertag inom loppet av tio minuter i den andra halvleken.

White kunde senare reducera till 4–3 i förlängningen med sitt tredje mål för dagen, men trots full satsning framåt blev det ingen kvittering.

Därmed blir det Australien som Sverige i semifinalen den 2 augusti.

I och med segern fortsätter medaljjakten i OS för Australiens svenske förbundskapten Tony Gustavsson. Han tog över laget i höstas och har haft svårt att samla sitt lag under pandemin.