Annons

Barbröstad och inoljad – här är tonganen igen

Barbröstad, inoljad och nu under coronapandemin iklädd munskydd.
För tredje OS:et i rad bars Tongas fana in av Pita Taufatofua under invigningen på Olympiastadion i Tokyo.
Men den här gången fick han sällskap av landsmaninnan Malia Paseka som också höll i flaggan.
Olympiskt • Publicerad 23 juli 2021
Pita Taufatofua, höger, och Malia Paseka, vänster, när Tonga tågade in på Olympiastadion i Tokyo.
Pita Taufatofua, höger, och Malia Paseka, vänster, när Tonga tågade in på Olympiastadion i Tokyo.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Pita Taufatofua.
Pita Taufatofua.Foto: David J Phillip/AP/TT
Pita Taufatofua, höger, mot Sajjad Mardani i Rio 2016.
Pita Taufatofua, höger, mot Sajjad Mardani i Rio 2016.Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Pita Taufatofua log trots en 110:e-plats i Pyeongchang 2018.
Pita Taufatofua log trots en 110:e-plats i Pyeongchang 2018.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

För tredje olympiska spelen i följd bar taekwondoutövaren och längdskidåkaren Pita Taufatofua Tongas fana när ö-nationen från Stilla havet tågade in som land nummer 122.

37-åringen var sedvanligt barbröstad och hade inoljad torso, iklädd den traditionsenliga, tonganska kjolen taʻovala på Olympiastadion i Tokyo.

Annons

Brisbanefödde Taufatofua, som har en australisk mamma och tongansk pappa, såg likadan ut på invigningen av sommarspelen i Rio de Janeiro 2016 och vinterspelen i Pyeongchang 2018. Med undantag för ett vitt munskydd med Tongas flagga på som han bar under fredagens invigning i coronapandemin.

Till skillnad från de senaste OS-öppningsceremonierna hade Taufatofua nu också sällskap av Malia Paseka vid sin fanbärande sida. 20-åringen, som också är olympier i taekwondo, höll i flaggan tillsammans med sin barbröstade landsman.

Precis som de flesta andra intågande OS-nationerna hade Tonga en kvinna och en man som bar fanan ihop som en historisk symbol för jämställdhet.

Möter regerande världsmästare

Efter att Pita Taufatofua återigen dragit strålkastarljuset till sig under en invigning återstår det att se om det är tredje gången gillt för honom rent sportsligt på ett OS.

Men på pappret ser det riktigt svårt ut.

Tonganen, som är seedad 16 och därmed sämst rankad i taekwondoherrarnas tungvikt, möter omgående förstaseedade och topprankade Vladislav Larin, Ryska olympiska kommittén, som tog VM-guld i 87-kilosklassen för två år sedan. Matchen, motsvarande åttondelsfinal, avgörs i Makuharimässan i Tokyo på tisdag.

I Brasilien för fem år sedan åkte Taufatofua som 15:e-seedad ut direkt i sin inledande match, mot andraseedade iraniern Sajjad Mardani.

Bär OS-fana i hemstaden?

I Sydkorea för tre och ett halv år sedan slutade längdåkaren Taufatofua på 110:e plats av 114 startande i herrarnas 15 kilometer i fri stil med en tid på 56.41,10. Han var då knappt 23 minuter bakom schweiziske guldmedaljören Dario Cologna.

– Efter Rio beslutade jag mig för att hitta den svåraste sporten eftersom jag behövde en ny utmaning, sade Pita Taufatofua i januari 2018, före vinterspelen, enligt BBC.

Om elva år arrangeras sommar-OS i Taufatofuas hemstad Brisbane, det återstår att se om han bär Tongas fana även då – som 48-åring.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons