Annons

Barças ordförande avslöjar röda siffrorna

FC Barcelonas ekonomiska kris låg bakom Lionel Messis flytt.
Nu berättar ordföranden Joan Laporta hur illa läget är.
Fotboll • Publicerad 16 augusti 2021
Joan Laporta.
Joan Laporta.Foto: Joan Monfort AP/TT

På en presskonferens under måndagen talade Laporta till klubbens medlemmar om den senaste tidens nattsvarta rubriker.

Tidigare i somras rapporterade spansk media att Barcelona var nära konkurs efter skuldberget som avgående ordföranden Josep Maria Bartomeus stab lämnat efter sig.

Annons

– Barcelona har ett negativt kapital på 451 miljoner euro (cirka 4,6 miljarder kronor), säger Laporta enligt Reuters och fortsätter:

– Det första vi gjorde när vi kom till klubben var att söka ett lån på 80 miljoner euro (cirka 815 miljoner kronor) för att täcka löner och ombyggnationen av Camp Nou.

"20-25 procent mer än konkurrenterna"

Den massiva löneposten var också en stor orsak bakom att argentinske stjärnan Lionel Messi lämnade klubben efter 21 år. 34-åringen gick med på att förnya sitt kontrakt, men på grund av den ansträngda ekonomin satte La Ligas finansiella regler stopp. Klubben låg långt över lönetaket som satts till max 70 procent av intäkterna, vilket gjorde att de inte fick registrera honom.

– 103 procent av våra totala inkomster går till lönekostnader, det är 20-25 procent mer än våra konkurrenter, säger Joan Laporta.

– Vi befinner oss i en svår situation att omförhandla de här kontrakten.

"Mycket beundransvärt"

Mittbacksveteranen Gerard Piqué är en av de som försökt hjälpa klubben på fötter igen. I förra veckan gick han med på en betydande lönesänkning så att nyförvärven Memphis Depay och Eric Garcia skulle kunna registreras.

– Piqué är inte bara en fotbollsspelare, han är en klubbspelare. Han har gjort något som är mycket beundransvärt och som inte alla skulle göra, säger Laporta.

Trots konkurshot och avskedet från en klubbikon är Laporta hoppfull inför framtiden.

– Jag räknar med att inom ett par år kommer klubben vara välmående igen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons