Bästa förslaget vann – börja inte banta det!

I framtiden ska Ystadsborna kunna förflytta sig från inomhusmiljö till bar himmel på bara några simtag. De ska kunna se handboll från exklusiva loger på en ny läktarvåning i gamla Österporthallen. De ska kunna bowla på andra våningen i stället för i en källare.
Sport • Publicerad 4 september 2009
Jan Ohlsson.
Jan Ohlsson.Foto: 

Allt enligt Reflektion, det arenakoncept som juryn föll pladask för.

Utöver att de vinnande arkitekterna fick smutta på champagne redan klockan 11 på förmiddagen, lyckades de med konststycket att få Ystads simtränare Torbjörn Flodfält att mjukna. Torbjörn blev som bekant topp tunnor rasande vid en första anblick på de olika arkitektförslagen. Men när han i går nyfiket besökte presskonferensen i Nya rådhuset gick han omkring och mös i sin YSS-overall.

Reflektionhar lagt tonvikten vid badanläggningen, som är både fräck och funktionell i sin utformning. Men har kommunen tagit sig vatten över huvudet? Tja, jag tycker åtminstone att man redan nu måste vara ärlig och sluta prata om 210 miljoner. Ska man komma i närheten av den summan måste projektet omedelbart bantas och försämringar göras. Det är fel väg att gå. Låt det inte bli någon halvmesyr. Någon hallmesyr.

Reflektion är snarare ett förslag som måste få utvecklas.

Enligt förslagetska bowlingen lämna sin källarmiljö och lyftas upp till andra våningen. Det ska bli tio banor i stället för åtta. Det är viktigt att kommunen tänker i samma banor när det gäller simningen. Det vill säga tio stycken. Det skulle öppna helt nya möjligheter för ständigt växande Ystads SS att få arrangera framtida SM-tävlingar i Ystad arena. Skulle simklubben få sina tio banor kanske man till och med kan komma över bakslaget att det inte blev någon 50-metersbassäng, vilket länge varit chefstränaren Torbjörn Flodfälts våta dröm.

Det vinnandeförslaget till Ystad arena fokuserar som sagt mycket på vattenlandet. Arkitekthjärnorna har inte alls gått igång lika mycket på sporthallsdelen. Det uppdraget borde kommunen mycket tydligare ha gett sina tävlande. Men vissa tankar framkom åtminstone vid presskonferensen i går. Det ska byggas en ny sittplatsläktare vid "klagomuren", som i årtionden varit en helig plats för alla gnällspikar som tycker att det spelades bättre handboll förr. En ny läktarvåning med viploger planeras. Nytt golv i både A-hallen och B-hallen ska läggas. Alla omklädningsrum ska rivas och byggas om.

Också den delen av arenan kan bli bra, även om det optimala hade varit att ge fler sporter tillträde till den nya anläggningen. Fortfarande letar exempelvis vissa kampsporter och bordtennisen efter lokaler i Ystad. Tänk ett varv till.

Vinnarenär utsedd och det har skålats i glasen.

Då är det väl bara att tuta och köra och schakta och gräva?

Eller tar hela projektet en ände med förskräckelse?

Världens ände.

Nja, i det här läget blir det svårt för avgående kommunalrådet Thomas Lantz att driva igenom sina tankar på en multianläggning vid Östersjöns böljor. Frågan är om en sådan skapelse skulle komma under en halv miljard i kostnad. Tveksamt. Sedan är det en helt annan sak att en arena vid världens ände hade blivit ett läckert landmärke för Ystad.

Det endarealistiska att förhålla sig till just nu är vad det finns en politisk uppslutning bakom. Det vill säga en ny arena vid Österporthallen.

Bästa förslaget vann.

Min femåriga dotter hoppade jämfota av förtjusning när jag visade bilder på det tilltänkta äventyrsbadet.

Att sedan en av arkitekterna tydligen har spelat juniorhandboll i IFK Kristianstad får man ha överseende med.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.