Annons

Belarusisk OS-löpare: Tränarna kidnappade mig

En belarusisk sprinter klagade på sina tränare offentligt och ville söka asyl, då kidnappades hon av sina egna tränare och ströks från deltagarlistan, uppger Reuters
Friidrott • Publicerad 1 augusti 2021
Kryjstsina Tsimanouskaja, till höger, uppges ha kidnappats av den egna delegationen.
Kryjstsina Tsimanouskaja, till höger, uppges ha kidnappats av den egna delegationen.Foto: Christine Olsson/TT

Den belarusiska sprintern Kryjstsina Tsimanouskaja uppger att hon kidnappades av den egna truppen för att föras tillbaka till Belarus efter att hon klagat på tränarna på sina sociala medier.

Tsimanouskaja ska ha tagits till flygplatsen mot sin vilja för att kliva på ett plan mot hemlandet. 200-meterslöparen ska dock ha sökt skydd hos japansk polis på flygplatsen för att komma undan.

Annons

"Jag kommer inte att återvända till Belarus", skriver 24-åringen, som också strukits av tränarna från tävlingsprogrammet, till Reuters.

Ansöka om asyl

Den belarusiska olympiska kommittén skriver i ett uttalande att man valt att dra tillbaka Tsimanouskajas deltagande i OS efter råd från läkare baserat på hennes "känslomässiga, psykiska tillstånd".

Enligt en källa inom den belarusiska stiftelsen Sport Solidarity Foundation, som stöttar fängslade idrottare och de som åsidosatts på grund av sina politiska åsikter, skulle Tsimanouskaja ansöka om asyl i Tyskland eller Österrike på måndagen.

I ett videomeddelande som stiftelsen publicerat ber Tsimanouskaja IOK att engagera sig i hennes fall. Även den belarusiska oppositionsledaren, Svetlana Tichanovskaja har uttryckt samma önskan, liksom att man utreder belarusiska olympiska kommittén.

IOK uppger att dess personal varit i kontakt med Tsimanouskaja.

"Hon har sagt till oss att hon känner sig säker", skriver IOK på Twitter.

"I säkerhet"

IOK uppger också att personal från den japanska OS-arrangören var med när Tsimanouskajas följe tog sig till flygplatsen.

Vidare skriver IOK att OS-arrangören fortsätter ha en dialog med henne och att myndigheterna ska "besluta om nästa steg de närmaste dagarna".

Tsimanouskaja själv meddelar att hon är under polisskydd i Japan.

"Jag är i säkerhet och de håller just nu på att bestämma var jag ska tillbringa natten" säger hon i ett uttalande till Sport Solidarity Foundation, enligt AFP.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons