Annons

Belarusisk OS-sprinter auktionerar ut medalj

Belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja fördes till flygplatsen i Tokyo för att skickas tillbaka till hemlandet mot sin vilja.
Hon vägrade – och fick sedan humanitär asyl i Polen. Nu auktionerar hon ut sitt EM-silver från 2019 för att hjälpa andra utsatta idrottare.
Friidrott • Publicerad 9 augusti 2021
OS-sprintern Kristina Timanovskaja vill stötta andra utsatta idrottare i Belarus. Arkivbild.
OS-sprintern Kristina Timanovskaja vill stötta andra utsatta idrottare i Belarus. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Kristina Timanovskaja skrev på sociala medier att hon blivit "kidnappad" av sina egna ledare för att skickas tillbaka till Belarus. Händelsen inträffade efter att 24-åringen uttalat sig negativt om sina tränare.

– Några av våra tjejer åkte inte hit för stafetten eftersom de inte hade dopningstestats tillräckligt många gånger. Och tränaren satte utan min vetskap in mig i laget. Det var det jag uttalade mig om, och då kom tränaren till mig och sade att det hade kommit order uppifrån att plocka bort mig, sade hon i en intervju med Reuters.

Annons

Timanovskaja vägrade gå ombord på planet och sökte skydd hos japansk polis på flygplatsen. Sedan bekräftade Polens utrikesminister Marcin Przydacz att hon fått humanitärt visum i landet. I torsdags förra veckan landade hon i Polens huvudstad Warszawa.

Nu vill hon stötta andra utsatta idrottare i Belarus genom att auktionera ut sitt stafettsilver från hemma-EM 2019. Pengarna ska gå till en belarusisk förening som arbetar med att ge stöd åt idrottare som blivit åsidosatta eller fängslade för sina politiska åsikter, och som har "lidit av handlingarna från Lukasjenkos regim".

Budgivningen har redan stigit över 5 000 dollar, cirka 43 000 kronor.

Aleksandr Lukasjenko har varit Belarus president sedan 1994 och blev återvald i augusti förra året. Valresultatets giltighet ifrågasattes och stora protester bröt ut. Sedan dess har regimen fängslat både demonstranter och flera politiska motståndare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons