GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bengtsson skrällen – med i hoppningens OS-lag

Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann var lika väntade som givna OS-resenärer.
Skrällen i det svenska hopplaget i Tokyo:
Veteranen Rolf-Göran Bengtsson.
Ridsport • Publicerad 20 juni 2021
Det svenska OS-laget i hoppning, från vänster Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, förbundskapten Henrik Ankarcrona, Rolf Göran Bengtsson och Malin Baryard Johnsson.
Det svenska OS-laget i hoppning, från vänster Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, förbundskapten Henrik Ankarcrona, Rolf Göran Bengtsson och Malin Baryard Johnsson.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

OS-truppen presenterades i styrelserummet hos Sveriges olympiska kommitté vid Stockholms stadion.

Till tre fjärdedelar bjöd inte Ankarcrona på överraskningar. Trion Fredricson, Baryard Johnsson och von Eckermann har varit stadiga medlemmar i Ankarcronas mästerskapslag de senaste åren.

Bengtsson var skrällen – och fick platsen i konkurrens med Douglas Lindelöw, Evelina Tovek och Angelica Augustsson Zanotelli.

Imponerande meritlista

När det gäller meriter är det bara Fredricson som kan matcha Bengtsson, 59 – en av Sveriges främsta hoppryttare genom tiderna med en imponerande lång meritlista.

Där sticker EM-guldet i Madrid 2011 ut, åtskilliga GP-segrar, totalseger i Global Champions Tour, två OS-silver – ett individuellt och ett i lag – och en hel annat som trängs i prisskåpet.

Bengtsson var med i Rio de Janeiro 2016, då på Unita. Tidiga 12 fel förstörde de olympiska spelen. Sedan dess har han försökt hitta hästar som kan föra honom tillbaka till de stora scenerna. Ermindo är långt från det färdiga materialet men vass nog för att ekipaget ska få åka till Tokyo.

Henrik Ankarcrona väntar in i det sista med att nominera de tre som hoppar den individuella tävlingen – men Bengtsson är medveten om att han just nu ses som nummer fyra.

Hoppas få rida

– OS är det största man kan göra, men högst troligt är jag den som inte kommer att rida något alls. Men visst hoppas jag att kan få vara med och bidra med något i lagrundorna, säger han.

Reaktionerna på valet av "RGB" var enbart positiva från resten av laget.

– Jättekul. Vi är ett gammalt bra gäng som åker. Det är en fördel att vi känner varandra så väl, säger Fredricson.

– Super. Jag är jätteglad för det. Han är en otrolig tillgång på alla sätt och vis. I vår sport är det väldigt viktigt med erfarenhet, säger von Eckermann.

Förbundskaptenen om valet av Rolf-Göran Bengtsson:

– Man vill sätta ihop en så homogen trupp som möjligt som man tror tillsammans är stark och där man får ut det bästa av alla. Plus att jag förstås vill ha kapabla hästar.- Tankarna är att det ska bli fantastiskt kul, det har varit många om och men nu är det väldigt nära. Det är en lång process som kommit till sitt slut och nu börjar vi, säger förbundskaptenen.

Rutinerat lag

Ankarcrona om sitt OS-lag:

Om Malin Baryard Johnsson:

– Hon har varit med tidigare. Hennes meriter talar för sig självt. Fantastiskt kul att ha en ryttare med sån erfarenhet.

Om Peder Fredricson:

– Han kom hem med en silvermedalj för fem år sedan. All In är aktuell. Den hästen vi främst tittar på. Otroligt meriterad ryttare som hållit en hög nivå under en lång tid.

Om Henrik von Eckermann:

– Han har levererat stabila resultat under en lång tid. Varit på VM, EM och OS och världscupfinaler.

Om Rolf-Göran Bengtsson:

– Jag tror att rutin och erfarenhet är en nyckelfaktor. Alla vet vad som behöver göras och de har gjort det tidigare. Han och Ermindo är ett ekipage vi tror på.

Väntar med att bestämma häst

Fredricson är på förhand det stora svenska hoppet i den individuella klassen. Planen är att All In blir OS-häst igen – fem år efter silvret i Rio. Men Fredricson håller sitt hästval öppet in i det sista.

– Det är flera veckor kvar och jag vill gärna skjuta på beslutet så länge som möjligt, säger han.

Hoppningen avgör sist av ridsportens tre OS-grenar och inleds den 3 augusti i Equestrian Park.

Dressyren är först ut och följs av fälttävlan.

Förbundskaptenerna Bo Jenå (dressyr) och Fredrik Bergendorff (fälttävlan) tar inom kort ut sina OS-lag.

Fakta: Så avhörs OS-hoppningen

+ Fyra ekipage har bantats till tre i lagtävlingen.

+ Den individuella hoppningen avgörs från och med i år före lagtävlingen.

+ Nytt är också att ett ekipage kan bytas mellan den individuella finalen och inledningen av lagklassen. Alla ryttare som på något sätt deltar i OS-hoppningen får medalj om det blir aktuellt.

OS-programmet:

Lördag 31 juli: Hästbesiktning.

Söndag 1 augusti: Eventuell ombesiktning och träningsomgång.

Tisdag 3 augusti: Individuell kvalomgång med 75 startande (12.00-15.45).

Onsdag 4 augusti: Individuell final med 30 startande. Kvalresultatet stryks. Avgörs efter grundomgång och omhoppning. (12.00-14.40)

Torsdag 5 augusti: Hästbesiktning.

Fredag 6 augusti: Eventuell ombesiktning. Kvalomgång i lagtävlingen. 20 startande lag med tre ekipage i varje lag. (12.00-15.05)

Lördag 7 augusti: Lagfinal med tio lag. Resultatet från kvalet stryks. Vid lika poäng sker omhoppning om guldet. (12.00-14.30)

Fakta: Så avhörs OS-hoppningen

Peder Fredricson

Född: 30 januari 1972

Bor: Vitaby

Klubb: Österlens Ridklubb

Aktuell OS-häst: Christian K, Catch Me Not, All In.

Främsta OS-meriter: Silver individuellt 2016, silver lag 2004. Debuterade i OS som fälttävlansryttare 1992. Gör sitt fjärde OS.

Övrigt: VM-silver lag 2018, EM-guld individuellt 2017, EM-silver lag 2017.

Malin Baryard Johnsson

Född: 10 april 1975

Bor: Norrköping

Klubb: Linköpings Fältrittklubb

Aktuell OS-häst: Indiana

Främsta OS-meriter: Silver lag 2004. Debuterade i Atlanta 1996. Gör sitt femte OS.

Övrigt: VM-silver lag 2018, VM-silver lag 2002, EM-silver lag 2017, EM-silver lag 2001, Världscupfinal brons 2003.

Henrik von Eckermann

Född: 25 maj 1981

Bor: Kessel, Nederländerna

Klubb: Östra Sörmlands Lantliga RF

Aktuell OS-häst: King Edward, Peter Pan

Tidigare OS-meriter: Debuterade 2012 i London, var med i Rio de Janeiro 2016 och gör nu sitt tredje raka OS.

Övrigt: VM-silver lag 2018, EM-silver lag 2017, EM-brons lag 2013, världscupbrons final 2018, världscupbrons final 2017.

Rolf-Göran Bengtsson

Född: 2 juni 1962.

Bor: Itzehoe, Tyskland.

Klubb: Flyinge Hästsportklubb.

Aktuell OS-häst: Ermindo

Tidigare OS-meriter: Silver i lag i Aten 2004, silver individuellt i Peking 2008. Deltog i Atlanta 1996, i London 2012 och i Rio de Janeiro 2016. Gör sitt sjätte OS.

Övrigt: EM-brons lag 2013, EM-guld individuellt 2011, EM-brons individuellt 2001, EM-silver lag 2001.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.