GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Berättar i Sommar: van der Poels oväntade hjälp

Nils van der Poel fascinerar med sitt sätt att träna; mängder av träningstimmar, men inte så många på själva skridskobanan. Som han själv beskriver det har han "vänt sig till enkelheten" i träningen, och inte till detaljerna.
Men:
Skridsko • Publicerad 31 juli 2021
Nils van der Poel efter sitt världsrekord. Arkivbild.
Nils van der Poel efter sitt världsrekord. Arkivbild.
Foto: Peter Dejong/AP/TT

Nils van der Poel tog en paus från skridskosporten 2018 och gjorde comeback 2020, vilket skulle bli en stor succé. Men det långa tävlingsuppehållet gjorde att kvalreglerna för att ens få ställa upp på VM i februari i år var väldigt tuffa för 25-åringen.

När det var dags att kvala hade han nyligen putsat det svenska rekordet med fem sekunder, men det fattades fortfarande tre sekunder för att kvala in.

– Det fanns inte tre sekunder till i kroppen, det visste vi. Men min coach vägrade ge upp, säger Nils van der Poel i Sommar i P1.

Tränaren, Johan Röjler, gick till Kanadas materialare som tog en titt på svenskens skenor. Materialaren var skeptisk.

– Han sa att han säkert kunde hjälpa oss att kapa tio sekunder på ett 10 000-meterslopp, om han nu fick slipa om dem.

"Gav sin välsignelse"

Eftersom kanadensarna hade världsrekordet på både 5 000 och 10 000 meter och var stora konkurrenter till van der Poel var det inte självklart att han skulle få slipa om dem.

– Men materialaren frågade sina världsrekordhållare och deras coacher om han fick lov att hjälpa oss – och de gav sin välsignelse och förklarade att de ville tävla på en jämn spelplan, berättar van der Poel.

Kommande helg, när det var dags att kvala, slog Nils van der Poel det svenska rekordet med tre sekunder och platsen på VM var klar – tack vare välviljan från Kanada. Och på VM, som van der Poel tränat för i två år, vet nu alla vad som skedde.

Bragdinsats

Nils van der Poel stod för en bragdinsats, först med guld på 5 000 meter och sedan guld och världsrekord 10 000 meter.

– Det visade sig att den kanadensiske materialaren hade haft rätt. Vi slog det svenska rekordet med tio sekunder, och det kanadensiska världsrekordet, det slog vi med nästan en sekund – i de sämsta väderförhållandena som ett världsrekord slagits i på 2000-talet, säger van der Poel.

Natten efter spenderade van der Poel och tränaren Röjler på golvet i hotellkorridoren, där de drack champagne med det kanadensiska laget.

– Mitt liv är inte ett fotografi från när jag står på ett podium. Det är en snårig stig. Privilegierad, men snårig. Vi kan inte bara offra nuet för framtiden, vi måste i stället leva nu i samma strävan som vi vill leva sen. I strävan efter en mening som gör det värt besväret.

– Därför hjälpte kanadensarna oss att slå deras världsrekord, för att det var mer meningsfullt att hjälpa oss än att behålla det själva, säger van der Poel.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.