Bergvall fåordig om Klüfts framtid

Carolina Klüft är mitt i kampen att ta sig tillbaka till friidrottsarenorna. Hennes tränare Agne Bergvall, som i går var i Ystad, vill dock inte uttala sig om var i rehabiliteringen hon befinner sig.
Sport • Publicerad 15 september 2009
Det återstår att se när raparparet Agne Bergvall och Carolina Klüft är tillbaka i längdhoppsgropen.
Det återstår att se när raparparet Agne Bergvall och Carolina Klüft är tillbaka i längdhoppsgropen.Foto: 

Klüft skadade låret vid en tävling i Karlskrona i början av juli. Skadan gjorde att hon missade VM och de första läkarutlåtandena pekade på minst ett halvårs frånvaro från längdhoppsgroparna.

– Det är det minst. Men det får ta den tid det tar. Om det tar åtta, tio eller tolv månader så gör det det. Det viktiga är att allt blir så optimalt det kan bli, säger Agne Bergvall.

Inom sjukamp firade Klüft stora triumfer i mästerskap efter mästerskap, men sedan hon gick över till längdhopp har det gått tyngre.

Bergvall vill dock inte diskutera kring vilka möjligheter Klüft har att nå de stora resultaten även inom längd. Över huvud taget vänder han sig emot de tyckare som har ifrågasatt Klüfts val av gren.

– Hon vill hoppa längd och hon vill visa att hon kan göra det bra och det kommer hon också att göra. Men alla som har åsikter om vad hon ska göra och inte göra ska bara hålla käft, säger Bergvall.

Tror du att hon kan tänka sig att börja med sjukamp igen?

– Alla sådana beslut tas efter vad hon känner själv.

Hur tacklar du själv motgången som kom i och med hennes skada?

– Det var jävligt tungt för hennes skull. Men jag vet var vi står nu och hon vet var vi står nu och det som hände kunde lika gärna hänt för tre år sedan eller om två år.

Carolina Klüft slet av tre muskelfästen i låret sedan hon halkat på längdhoppsplankan vid GP-tävlingen i Karlskrona.

Ulf Gummesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.