Annons

Bettman: Vet inte när NHL kommer tillbaka

Dallas leder Stanley Cup-finalen. Men när NHL väl har korat en mästare kan det dröja tills den nordamerikanska hockeyligan drar i gång igen.
Inte ens ligans starke man har svaret.
Ishockey • Publicerad 20 september 2020
Stök framför Dallas målvakt Anton Chudobin i den första Stanley Cup-finalen mot Tampa Bay.
Stök framför Dallas målvakt Anton Chudobin i den första Stanley Cup-finalen mot Tampa Bay.Foto: JASON FRANSON/AP/TT
NHL-kommissionären Gary Bettman, här när han valts in i ishockeyns Hall of fame i december i fjol.
NHL-kommissionären Gary Bettman, här när han valts in i ishockeyns Hall of fame i december i fjol.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Finaldrabbningen i årets NHL-säsong har precis inletts.

Men redan innan pucken släpptes mellan Tampa Bay och Dallas första finalmöte blickade NHL Gary Bettman mot framtiden.

Annons

När den nu kommer, för något exakt startdatum för säsongen 2020-2021 kunde han på en presskonferens på lördagen inte ge.

– Hur och när vi kommer tillbaka är det ingen av oss som har tillräckligt med information om för att kunna besluta här och nu. Allt jag skulle säga skulle bara vara rena spekulationer, säger NHL-kommissionären.

– Vårt mål är att komma tillbaka till en så stor känsla av normalläge som möjligt under de omständigheter vi får.

Planerar för full säsong

Bettman sade dock att ligan hoppas – och planerar för – att genomföra en hel grundsäsong med 82 omgångar och ett mer normalt Stanley Cup med fyra omgångar som alla avgörs i bäst av sju matcher.

Tidigare har NHL uppgett den 1 december som tänkbart startdatum för nästa säsong, men premiären kan skjutas framåt, säger Bettman motvilligt.

– Jag skulle föredra att hålla oss borta från sommaren så mycket som möjligt. Våra fans vill normalt se spelet under hösten, vintern och våren och det har alltid varit ett mål att genomföra hela säsongen innan juni månads slut. Men att spela i juli, augusti och september var nödvändigt i år.

– Om vi kan undvika det (nästa år) kommer vi att göra det, men det är för tidigt att ge ett svar mer än att vi inser problematiken och att vi ska försöka göra så gott vi kan.

"Tar oss igenom detta"

Huruvida läktarna kan fyllas redan från premiären, eller om ens någon mer än lagen får vistas i arenorna, vet han av naturliga skäl inte ännu.

– Det är så mycket vi inte vet. Ingen kan ge något precist svar på när gränsen mellan Kanada och USA kommer att öppna. Ingen kan säga hur läget med covid-19 kommer att vara, säger Bettman.

Han är däremot inte oroad över att något lag ska gå i konkurs efter att ha spelat inför tomma läktare.

– Samtidigt som det inte kommer inte några intäkter just nu, och ägarna skriver ut checkar för att täcka de löpande kostnaderna, kommer våra lag att ta sig igenom detta och komma ut på andra sidan ännu starkare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons