Betydelselöst men viktigt i EM

Heder och en lättare väg till OS.
Sport • Publicerad 24 januari 2012

Trots medaljmissen – Sverige har mycket att spela för mot Danmark.

Efter förlusten mot Serbien kan handbollslandslaget inte längre nå semifinal i EM.

Det betyder inte att mötet med Danmark är betydelselöst.

Tvärtom.

Att besegra grannlandet kan – i kombination med att andra resultat går Sveriges väg – bli en jackpot inför OS-kvalet.

Sverige är placerat tillsammans med Kroatien, Chile och Japan. Men om Danmark eller Spanien vinner EM flyttas Blågult till en annan, svårare kvalgrupp med ytterligare ett europeiskt lag.

– Därför kan det vara viktigt för oss att spela bort Danmark, säger förbundskapten Ola Lindgren.

Dåligt facit

Det finns stolthet och självförtroende med i bilden också. Vid förlust på onsdagen lämnar Sverige mästerskapet med ett dystert facit: En seger på sex matcher.

– Man vill alltid ha med sig något positivt att bygga vidare på, säger Lindgren.

Kvalar Sverige in till både OS och VM 2013 väntar tre mästerskap på drygt ett år.

Ola Lindgren är kritisk mot det tuffa schemat. Han anser att belastningen på de bästa spelarna är för hård och säger till Aftonbladet att herrhandbollen borde styrkas från OS-schemat.

"Farlig väg"

För TT utvecklar han:

– Både (Nikola) Karabatic och (Filip) Jicha har sett slitna ut här. Om man ska sälja en sport gynnar det inte någon att ha slitna världsstjärnor. Vi är inne på en farlig väg när spelarna tackar nej till landslagen för att det är för många mästerskap.

Lindgren menar att handbollen borde ta efter fotbollen, som inte släpper de bästa spelarna till OS och där EM och VM ligger med två års mellanrum.

– Något mästerskap måste kanske stryka på foten. Det är inte så att jag tycker att OS är skit, men något måste göras. Vi måste se till spelarnas välbefinnande.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.