Annons

Biden hoppas Putin vill förhandla om Griner

Fängslade basketspelaren Brittney Griner har flyttats till en straffkoloni i Ryssland.
Nu hoppas USA:s president Joe Biden att den ryska presidenten Vladimir Putin är mer öppen att förhandla om att släppa Griner.
Basket • Publicerad 10 november 2022
Brittney Griner är dömd till nio års fängelse för narkotikainnehav. Arkivbild.
Brittney Griner är dömd till nio års fängelse för narkotikainnehav. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

– Min förhoppning är att, nu när valet är över, att herr Putin kan diskutera med oss och vara öppen för att mer seriöst prata om ett fångutbyte, säger Biden vid en presskonferens efter mellanårsvalet, på onsdagen.

Han är fast besluten om att få hem Griner som sitter fängslad i Ryssland. Och hoppas att Putin kommer att vara mer villig att förhandla.

Rapporterat om fångutbyte

Annons

Flera internationella medier har rapporterat om att ett fångutbyte mellan USA och Ryssland, där Griner och Paul Whelan – en amerikan som avtjänar ett 16-årigt fängelsestraff för spioneri – kan bytas mot vapenhandlaren Viktor Bout. Bout avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff i USA och har smeknamnet "Dödens köpman".

Griner, dubbel OS-mästare i basket och en av sportens största stjärnor, dömdes i augusti för narkotikainnehav och avtjänar ett nioårigt fängelsestraff i Ryssland. Stjärnan greps i februari på en flygplats utanför Moskva med cannabisolja i bagaget.

Överklagan avslogs

Förra månaden avslogs Brittney Griners överklagan av sin nioåriga fängelsedom, och 32-åringen har nu flyttats till en straffkoloni.

Hennes advokater vet i dagsläget inte var hon befinner sig eller var hon kommer att hamna, skriver de i ett uttalande.

Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre:

– Varje minut som Brittney Griner utstår olaglig internering i Ryssland är en minut för lång. Eftersom administrationen fortsätter att arbeta outtröttligt för att säkra hennes frigivning, har presidenten beordrat administrationen att förbättra hennes behandling och de förhållanden som hon tvingas utstå i en straffkoloni, säger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons