GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bikinitvång i beachhandboll blir ministerfråga

Politik • Publicerad 29 juli 2021
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) tycker att klädkoden för kvinnor som spelar beachhandboll är absurd.
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) tycker att klädkoden för kvinnor som spelar beachhandboll är absurd.
Foto: Stefan Jerrevång/ TT

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) ska ta upp jämställdheten inom idrotten med nordiska idrottsministrar. Efter det norska landslagets uppmärksammade protest mot klädkoden för kvinnor som spelar beachhandboll har hennes norska kollega bjudit in till att diskutera frågan.

Enligt regelverket måste damerna ha på sig sport-BH och bikinitrosor – något som det norska beachhandbollsförbundet länge varit kritiskt mot.

– Det här måste ses som en helt absurd regel, det är en påtvingad klädsel som inte fyller någon funktion för idrotten, säger Amanda Lind på torsdagens pressträff med regeringen.

I EM-bronsmatchen mot Spanien i bulgariska Varna för ett par veckor sedan gick det norska laget emot regelverket och bar shorts i stället.

De hade skickat in en ansökan om att spela i lårlånga tights, men nekats. De har sedan fått böter för tilltaget.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel sport i bildtexten. Rätt är beachhandboll.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.