Annons

Blågult på rätt väg

Efter det nordiska VM-fiaskot i vintras har Danmark och Sverige haft några månader på sig att slicka såren och komma igen och det verkar som om båda lagen tagit tillvara på tiden.
Sport • Publicerad 31 maj 2005

Det blev visserligen seger för pölsemännen med 23–21 (10–7) i gårdagens träningslandskamp i Bröndbyhallen men ett Sverige utan sina Tysklandsproffs visade att det finns kvalitéer i laget.

– Vi mötte Danmarks absolut bästa lag och föll inte igenom. Alla visade rätt inställning och jag tycker att det flyter på enligt planerna inför EM-kvalet mot Polen, sa den svenske förbundskaptenen Ingemar Linnéll.

Annons

IFK Ystads Fredrik Petersen fick äntligen en rejäl chans i landslaget och gjorde inte bort sig men fick heller aldrig tillfälle att briljera.

– En skitmatch från min sida, var Fredriks hårda omdöme om sig själv efter sina 30 mållösa minuter.

Fredrik hade chansen redan i Sveriges första kontring men tappade bollen när han skulle göra sin sedvanliga skottfint och skruva in bollen bredvid målvakten. På det följde ett missat läge efter en inspringning från vänsterkanten några minuter senare.

– Att missa kontringen var slarvigt men på inspringningen jag gjorde var det solklar straff.

Efter pausen hann Fredrik med att missa ett läge från vänsterkanten innan han i alla fall fixade en straff. Motvilligt tvingades han lämna över bollen till Sebastian Seifert – som missade. Med facit i hand hade det alltså varit läge att göra en Zlatan där! Den första halvleken bjöd knappast på något skönspel från svensk sida. Med hjälp av Per Sandström i målet, nio räddningar på de inledande 30 minuterna, fungerade försvarsspelet relativt bra men framåt fanns mycket övrigt att önska. Det svenska anfallsspelet var alldeles för slarvigt och stirrigt. Passningar kastades bort i tid och otid, avsluten kom i ett på tok för tidigt skede i anfallen och det satsades i luckor som inte fanns med flera Stürmerfouls och kontringar i nacken som följd.

Sju mål på en halvlek, varav ett straffmål och två straffreturer, säger väl egentligen det mesta. Fyra spelmål på 30 minuter duger inte i de här sammanhangen. Det blev Sverige kloka på redan i halvtidsvilan och kom ut som ett nytt lag på banan. På tolv minuter exploderade det svenska anfallsspelet och Sverige kunde gå ikapp till 16–16. Kim Anderssons skytte, Patrik Olssons och Pelle Linders utdelning från linjen och goda samarbete i försvaret samt Dan Beutlers stabila spel mellan stolparna var de främst bidragande orsakerna till detta.

Nämnde Patrik Olsson, landslagsdebutant från Kroppskultur, hade ett gyllene läge att ge Sverige ledningen med 17–16 men missade och blev sekunderna senare utvisad. Danmark passade då på att sticka iväg till 20–16 och höll därefter Sverige i schack fram till slutsignalen.

– Vi brände för mycket i första halvlek men överlag är jag ändå nöjd. Vi orkade inte riktigt på slutet men vad ska man begära? Vi hade ju flera debutanter och det finns ju lättare uppgifter än att möta Danmark borta inför 3 300 åskådare, fortsatte Ingemar Linnéll.

I kväll får Sverige en ny chans att visa att man inte tänker ge sig i slaget om Norden. I returmatchen i Landskrona kommer dessutom Dalibor Doder att finnas på planen.

Liksom Fredrik Petersen.

Annons

– Då kommer jag att göra mål i alla fall. Det lovar jag, avslutade Fredrik.

Fredrik Sörensson

0411-55 78 17

fredrik.sorensson@allehandasyd.se

HANDBOLL BRÖNDBY
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons