Annons

Blohm: "Vi gav det inte en chans"

Sverige hade allt att vinna.
Ändå kom damlandslaget helt fel in i bronsmatchen och brände 32 skott.
Handboll • Publicerad 8 augusti 2021
Linn Blohm deppar efter förlusten i bronsmatchen mot Norge.
Linn Blohm deppar efter förlusten i bronsmatchen mot Norge.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hon hade inför drabbningen mot Norge varit hundraprocentig och satt 22 av 22 skott – bara tre ifrån att slå Andreas ”Stycket” Nilssons rekord på 24 från EM 2014.

Mittsexan Linn Blohm har tidigare i OS sagt att när hon får bollen så går allt i "slow motion". Men i bronsmatchen infann sig aldrig något lugn.

Annons

– De två första skotten så känner jag att jag tappar bollen liten, sedan blir jag stressad och tänker alldeles för mycket på vad jag ska göra. Bollen glider ur handen och nästa gång efter det tänker man på att man inte får missa, och då missar man i stället.

Missade 32 skott

Blohm tangerade rekordet men missade därefter, precis som det övriga svenska laget, gång på gång. Faktum är att den svenska målstatistiken är slående när den ställs mot norskornas effektivitet.

Norge gjorde mål på 36 av 50 skott medan Sverige blott satte 19 av 51. Vare sig Johanna Bundsen eller Jessica Ryde i det svenska målet kom upp över 25 i räddningsprocent. Och att missa 32 skott leder inte till några bronsmedaljer.

– Jag tycker att vi under första minuterna kommer till många bra lägen, men vi missar. Och missar man mot Norge är det kontring åt andra hållet på en gång, säger Linn Blohm.

Förlusten med 19–36 svider eftersom Sverige spelat bra annars.

– Det är surt att förlora med så här mycket när vi gjort ett så bra mästerskap, vi gav det inte en chans som vi hade kunnat ha gjort om vi bara gjorde mål på våra lägen. Sju mål i första halvlek är inte bra.

– De vinner målvaktsmatchen väldigt stort och missar man 100-procentslägen mot Norge så är det väldigt svårt.

Mer respekt från andra

Linn Blohm är en av flera svenska spelare som höjt sig i OS-turneringen. Hon tycker att laget har något stort på gång.

– Jag tycker att vi har hittat någonting nu som vi alla vill stå för och kämpa för, så jag tycker det ser jättebra ut. Kan vi bara fortsätta det här så kommer det absolut bara gå framåt.

Hon fortsätter:

– Nu har vi satt oss lite mer i respekt gentemot de andra lagen, men vi vet också att vi kan. Så vi kommer att ha en bättre känsla när vi möter de här stora lagen igen, vi vet att vi kan ta dem.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons