"Bollerups-Peder" OS-femma

Bollerups representant i de olympiska spelen, Peder Fredricsson, nådde en strålande femteplats i de olympiska hoppningarna. På hästen Magic Bengtsson överraskade Peder stort. Femma blev även kollegan Rolf-Göran Bengtsson.
Sport • Publicerad 27 augusti 2004

Det var ryttaren Bengtsson och hästen Bengtsson.

Båda var magiska.

Ryttaren Rolf-Göran Bengtsson kom femma i banhoppning på MacKinley.

Magic Bengtsson, hästen, med Peder Fredricson, var femma den också.

Det svenska hästundret i Aten galopperar vidare.

Och dessutom - hade alla rundor i OS räknats så hade Rolf-Göran Bengtsson stått på pallen.

- Du hade vunnit, sade Peder Fredricson tvärsäkert. Du hade ju bara 16 fel.

Men nu var reglerna som de var och Rolf-Göran Bengtsson tappade chansen till guld redan i sin första OS-runda på fredagskvällen. Det blev två nedslag och dyster min.

Andrarundan därmot gick som en dröm.

Den jobbiga trekombinationen, som nästan alla ryttare petade ner bommar från, gick som en dans. Problemen kom senare, på ett hinder som inte borde ha gett trubbel.

- Det spårade ur helt efter trekombinationen, konstaterade Bengtsson.

Och följden av det syntes i resultatlistan.

- Men jag är nöjd ändå, mer än nöjd, sade han även om sista missen fortfarande satt som en tagg i sinnet.

Vad hästen Bengtsson hade för synpunkter på OS var svårt att veta. Hans ryttare däremot, Bollerups Peder Fredricson, njöt i fulla drag. Aten blev hans internationella genombrott.

För att nu inte tala om Magic Bengtsson, en ridhäst som kom fram av en lycklig slump och visade sig ha kvaliteter som imponerar på alla. Lågpris-Bengtsson är nu en riktigt dyr-Bengtsson.

- Jag är glad att jag får behålla honom i två år till, minst, säger Fredricson.

Henk Nooren, den svenske tränaren, såg Magic Bengtsson för första gången i Scandinavium i våras och förstod direkt vilken guldklimp det var.

- Jag sade till Sylve Söderstrand (förbundskaptenen) att den hästen måste vi kvalificera för OS, sade Nooren, där han stod på ryttarstadion i Markopoulo och njöt.

Facit visade att beslutet var rätt.

Fredricson är dessutom totalt befriad från jobbiga tävlingsnerver. Han taggar först upp sig och sedan rider han ut och har kul.

- När jag skulle rida ut på arenan gick precis solen ner bakom bergen. Det var så jävla vackert, sa han.

Medan andra pratade galoppsprång och avstånd, njöt han av utsikten.

- Det var helt underbart att få rida!

Avslutningen i finalen blev dramatisk. Olaf Pedersen, den tyske banbyggaren, hade fått ihop en riktig rysarbana som rensade bland ryttarna.

Två red felfritt på första rundan men rev så det var smått tragiskt på andra varvet. Jessica Kuerten, Irland, en av de som nollade, fick ihop 21 fel. Det var mer än vad Rolf-Göran Bengtsson rev på hela OS.

Vann gjorde nu Cian O'Connor, Irland. Han har inte fyllt 25 år än och har en sjunde plats i lag i VM i Jerez som bästa mästerskapsmerit.

Det blev omritt om silvret och där skadade sig amerikanen Chris Kapplers häst Royal Kaliber svårt. Förmodligen handlar det om en senskada, den tredje som drabbat en OS-häst i Aten.

Något i underlaget tycks inte ha fungerat som det ska.

- Hemskt, säger Sylve Söderstrand. Tre hästar skadade. Så får det inte vara.

Han var också kritisk till Pedersens val av hinder i blåsten. En grind i förstarundan blåste ner gång på gång vilket bland annat drabbade Rolf-Göran Bengtsson.

- Skandal, säger Söderstrand.

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.