Annons

Bottas vann F1-premiären – Hamilton straffad

Det blev en dramatisk start på formel 1-säsongen i Österrike.
Efter att bara elva av 20 bilar fullföljt loppet stod Valtteri Bottas som slutsegrare.
Formel 1 • Publicerad 5 juli 2020
Mercedes finländske förare Valtteri Bottas vann säsongens första F1-lopp.
Mercedes finländske förare Valtteri Bottas vann säsongens första F1-lopp.Foto: Mark Thompson/AP/TT

Red Bulls Max Verstappen fick ge sig redan efter elva varv på grund av motorproblem – men nederländaren var långt ifrån ensam att ha det motigt i Österrikes F1-premiär.

Hela nio startande fick kapitulera, bland andra Kimi Räikkönen som tappade ett av sina hjul efter 53 varv i ett race där säkerhetsbilen hade fullt upp.

Annons

– Det var hård press genom hela racet egentligen. När den första säkerhetsbilen kom in tänkte jag "okej", men när den sista körde in tänkte jag "kom igen, ännu en!", säger Bottas i Viaplays sändning.

Finländaren, som var snabbast i lördagens kval, försvarade sin pole position hela vägen in i mål efter 71 varv.

– Det går inte att inleda säsongen på ett bättre sätt, säger han.

Leclerc tvåa

Bottas teamkollega i Mercedes, sexfaldige världsmästaren Lewis Hamilton, körde in som tvåa i mål – men flyttades ned som fyra efter att ha fått en fem sekunder lång tidsbestraffning.

– Det var så många chanser för Lewis att ta över ledningen om jag hade gjort ett misstag, han var snabb i dag men jag lyckades hålla mig skärpt och körde ett kontrollerat race, säger Bottas.

Andraplatsen gick i stället till en mycket nöjd Charles Leclerc som startade på sjundeplats.

– Det är en enorm överraskning, men en bra sådan. Jag tycker att vi gjorde allt perfekt i dag. Vi hade lite tur men det är en del av racet, säger Ferrariföraren.

"Mållös"

Minst lika nöjd var Lando Norris som körde in en tredjeplats för McLaren efter att ha slutat fyra i kvalet.

– Jag är mållös. Det var ett par sekvenser där jag trodde att jag hade strulat till det lite. Men jag lyckades ta mig förbi Perez (Sergio) och hamna uppe på podiet. Jag är så glad och stolt över teamet, säger Norris.

Formel 1-cirkusen håller sig kvar i Österrike till nästa helg, även då avgörs racet på Red Bull Ring-banan utanför Spielberg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons