Annons

Jakobsen vurpade i Zagreb

Ett fall framåt var det, men inte ett sådant som Kristoffer Jakobsen tänkt sig.
Ett nytt kanonåk och en topplacering var på gång i Zagrebs världscupslalom.
Då stack ena skidan sin egen väg och 26-åringen mötte snön med bröstet först.
Alpint • Publicerad 6 januari 2021
Kristoffer Jakobsen gjorde ett stabilt första åk, vurpade i det andra i Zagrebs världscupslalom.
Kristoffer Jakobsen gjorde ett stabilt första åk, vurpade i det andra i Zagrebs världscupslalom.Foto: Giovanni Auletta/AP/TT

Jakobsen, ende svensk till start i säsongens tredje slalom, reste sig, fullföljde men dagen var förstås förstörd.

En rejäl missräkning med tanke på det utgångsläge han gav sig själv.

Annons

Långsamma första åk och hypersnabba andra – han var snabbast i andra åket i både Alta Badia och i Madonna di Campiglio i december – var Kristoffer Jakobsens melodi fram till årets första slalom.

Halvvägs i Zagreb lät det annorlunda.

Stabilt första åk

26-åringen valde säkerhet och stabilitet framför chanstagande – och gav sig själv chansen till en ny topp 10-placering, till och med personbästa i slalom där han var sexa i både Val d'Isère och i Levi 2019.

Jakobsen tog det piano i den första färden utför, minimerade misstagen och korsade mållinjen 1,19 sekunder långsammare än ledande fransmannen Clement Noël.

Men förmågan att hålla ihop åkningen två gånger inom loppet av några timmar är Jakobsens bekymmer. Den här gången såg han ut att få ihop ett plus ett.

Strassers första seger

Det gick fort, rytmiskt och tekniskt utmärkt, men ett litet misstag får stora konsekvenser i en sport där marginalerna mellan topp och botten är hårfina. Jakobsen slutade 28:a, sista av alla som kom i mål och var tidsmässigt för långt efter för att få poäng.

Clement Noël lyckades inte hålla sin ledning. I stället vann tysken Linus Strasser sin första seger i världscupen, en tiondels sekund före österrikaren Manuel Feller och ytterligare sex hundradelar före Marco Schwarz, Österrike.

Feller leder slalomcupen på 210 poäng.

Nästa tävling är i Adelboden på söndag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons