Brasiliens jättekross – körde över Sydkorea

Brasilien körde över Sydkorea i åttondelsfinalen i fotbolls-VM.
De favorittippade sambalirarna vann med 4–1, bland annat efter mål av comebackande storstjärnan Neymar.
Efteråt hyllades sjuke legendaren Péle, 82.
Fotboll • Publicerad 5 december 2022
Brasilien är klart för kvartsfinal efter 4–1 mot Sydkorea.
Brasilien är klart för kvartsfinal efter 4–1 mot Sydkorea.Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Pelé hedrades av Brasiliens landslag.
Pelé hedrades av Brasiliens landslag.Foto: Jin-Man Lee/AP/TT

Brasilien satte in högsta växeln redan från start.

Real Madridyttern Vinícius Júnior gjorde 1–0 efter sju minuter. Sex minuter senare var det dags för en nyblonderad Neymar att öppna sitt målkonto detta slutspel.

PSG-stjärnan missade de två sista gruppspelsmatcherna efter att ha råkat ut för en fotskada i premiären mot Serbien, men var nu åter i den brasilianska startelvan.

– Att ha honom och Danilo (ytterbacken, reds anm) tillbaka är fantastiskt. De gjorde skillnad i dag och vi är starkare med dem i laget. Läkarna gör ett otroligt jobb med alla spelare, säger målvakten Alisson till C More.

Nära Pelés rekord

Efter att Richarlison gått ner i straffområdet utökade Neymar till 2–0 på straff. Neymar är därmed ett mål ifrån att tangera Pelé som nationens bäste målskytt genom tiderna.

På herrsidan det vill säga. Duon har med sina 77, respektive 76 mål fortsatt en bit upp till Marta och hennes smått otroliga 115 landslagsmål.

Innan halvtimmen var spelad skulle Brasilien också sätta 3–0. Klapp klapp-spel gav Richarlison friläge och Tottenhamanfallaren gjorde inget misstag. Det var ett mål som kan tänkas ha värmt såväl fotbolls- som hockeyentusiaster.

Dansfantaster kunde i sin tur glädjas, eller förfasas, över målfirandet – ett extravagant dansnummer som involverade förbundskaptenen Tite.

Före paus skulle Lucas Paquetá få göra sitt första VM-mål. Vinícius Júnior kom runt på kanten och serverade ett inlägg som West Ham-mittfältaren Paquetá elegant placerade in till 4–0 på volley.

– En solid seger för vårt lag. Vi arbetar hårt och detta ger självförtroende inför nästa match. Men det betyder bara något om vi använder det till nästa match. Det är en ny utmaning och vi måste arbeta hårt för att nå våra mål, säger Alisson.

Debutanten fick drömträff

I den andra halvleken slog Brasilien av på takten något. Visserligen kunde, och kanske borde, Barcelonayttern Raphinha gjort ett eller två mål men fler brasilianska mål skulle det inte bli den här dagen.

Andra halvlekens enda mål skulle i stället komma från Sydkorea. Inhoppande VM-debutanten Paik Seung-Ho fick drömträff med knappa kvarten kvar och snyggade till siffrorna till 1–4. Förbundskapten Paulo Bento kunde därmed glädja sig åt att Sydkorea åtminstone vann den andra halvleken.

Efteråt hyllade det brasilianska landslaget Pelé, 82, som just nu vårdas på sjukhus för andningssvårigheter, med en banderoll.

– Det är svårt att tala om Pelé och det han går igenom just nu. Jag önskar honom allt gott och att han ska krya på sig så fort som möjligt. Jag hoppas att det är tröstande att vi vann i kväll, säger Neymar.

För Brasilien väntar närmast kvartsfinal mot Kroatien på fredag.