Annons

Brynäs nye målvakt fixade tre poäng

Brynäs förlorade säsongens två första matcher mot Luleå men med SHL-debutanten Kristers Gudlevskis i mål blev det vinst i det tredje mötet på hemmaplan i Gävle.
Ishockey • Publicerad 13 januari 2022
Brynäsjubel. Arkivbild.
Brynäsjubel. Arkivbild.Foto: Tommy Holl/TT

Det väckte viss förvåning när Brynäs presenterade den för många okände Kristers Gudlevskis som sin nya backupmålvakt i december. Men den 29-årige letten, med meriter från såväl landslag som AHL och KHL tystade tvivlarna direkt i sin SHL-debut mot topplaget Luleå:

– Det var bara kul. Första matchen är alltid lite nervös, man måste känna in hur lagen spelar och hur ligan är men jag är verkligen glad att allt gick bra. Vårt lag var starkt defensivt och killarna hjälpte mig att rensa bort puckar och hålla rent framför målet så att jag kunde se allt som hände. Vi var bättre och förtjänade segern, säger Gudlevskis som kom till Gävle med sin åtta månader unge son Lionel och sin frun Anastasia för bara några veckor sedan.

Annons

– Jag ville verkligen komma hit. Det här är en stor chans för mig att få visa vad jag kan och jag njuter varje dag.

Lyckträff

Brynästränaren Mikko Manner var lika glad över att värvningen har blivit en lyckträff:

– Man såg redan på första träningen att Kristers var riktigt tacksam över att få komma in i vår grupp. Han har kämpat hårt på träningarna och det märktes genast att han kommer bli ett bra par i hop med Veini, de hittade varandra direkt, konstaterar Manner som har sett något mer bakom målvaktsmasken:

– Vi har fått en bra människa till vårt lag och det gör att vi kan spela bra. Eftersom han kämpar så hårt på träningen och har så bra kroppsspråk så har han fått respekt direkt från laget. Det var kanske därför som laget kämpade så hårt för honom i dag också.

Kämpade sig till segern

Och som Brynäs kämpade. Man ägde spelet och initiativet i första och tredje perioden och när Luleå satte press på både Gudlevskis och utespelarna i mittenakten så lyckades Gävlelaget slå tillbaka och öka på till 2–0 genom Linus Ölund som i numerärt underläge, efter flera minuters slit i boxplay, kom fri och sprätte upp en kylig backhand i nättaket bakom Luleåmålvakten Jesper Wallstedt – med bara 14 sekunder kvar av mittenperioden.

Nu fick inte Gudlevski hålla nollan i sin debut då Linus Fröberg reducerade till 1–3 bara 6.49 in i tredje men visst är han sugen. Inte minst då hans nya målvaktskompis Veini Vehviläinen redan hållit nollan fem gånger mellan 18 november och 28 december:

– Det är sjukt bra jobbat och visar att Veini är stark mentalt. För det är tufft mentalt att hålla nollan, konstaterar Brynäs SHL-debutant som uppskattar tränaren Mikko Manners kommentarer:

– Jag blir jätteglad att få höra det där. Det känns som jag har hittat ”min familj” också! Jag har gjort allt jag kan för att stötta Veini och han har gjort allt han kan för att jag ska känna mig bekväm och som en i gänget. Det är jag också tacksam för.

Lånade skydd

TT: Du fick göra debuten i lånade benskydd, förre Brynäsmålvakten Samuel Erssons gamla svarta?

– Ja men de var rätt nya ändå och svarta benskydd är coolt. Så jag gillar hur de ser ut även om det kan vara lite svårt som målvakt att se var returerna går när padsen är svarta men det blir ju svårt för forwards med så vi får se. De har funkat hittills så jag lär behålla dom ett tag till.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons